Otevřít menu
Doprava dnes
-

Značky koncernu Stellantis navyšují dojezdy svých vozů

Až o 25 kilometrů podle normy WLTP se díky vylepšeným technologiím navýší homologovaný dojezd elektrických osobních aut, které nabízejí některé značky koncernu Stellantis.

17:34 / 25. listopadu 2021
Značky koncernu Stellantis navyšují dojezdy svých vozůi

Foto: ČTK

Stalo se tak díky řadě relativních drobností. Například, jak vyplývá z tiskové zprávy Peugeotu, se na již vyráběné typy elektromobilů začaly montovat montovat pneumaitky s nižším valivým odporem. Patří teď do třídy A+. V případě vozu Peugeot e-208 mají velikosti 16 a u modelu e-2008 sedmnáct palců.

Navíc konstruktéři připravili nový převodový poměr, který optimalizuje dojezd ve vyšších rychlostech, včetně dálniční. A konečně se využilo nové tepelné čerpadlo. To, ve spojení s čidlem vlhkosti u horního okraje čelního skla optimalizuje energetickou účinnost vytápění a klimatizace. Konkrétně lze přesněji řídit recirkulaci vzduchu v prostoru pro cestující a tím šetřit energii v baterii zejména při nízkých venkovních teplotách.

Nyní má tedy Peugeot e-208 oproti původním 340 kilometrů dojezd 362 kilometrů (+ 22) a Peugeot e-2008 345 (+ 25).

V případě modelu Citroën Ë-C4 dojezd navýšil na 357 kilometrů a u prémiového malého SUV SD 3 Crossback E-Tense o 7 procent na 341 kilometrů v kombinovaném režimu WLTP.

Zásluhou stejných opatření dojedou na jedno nabití dále také oba osobní elektromobily značky Opel. Corsa-e má teď dokonce, podle mluvčího tuzemského zastoupení Opelu Martina Hejrala ze všech modelů Stellantis nejdelší dojezd – přesně 362 kilometrů. Oproti minulé hodnotě jde o vylepšení o 25 kilometrů (7,4 procenta). Opel Mokka-e se pak zlepšil o 22 kiometrů na nynějších 342.

Autor: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru