Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zpátky do minulosti: Futuristický kolos Mercury, který před 60 lety jezdil po amerických železnicích

Mercury znamená v angličtině rtuť. Tento vskutku zajímavý vlak ve futuristickém designu vozil cestující na tratích společnosti New York Central Railroad mezi městy amerického středozápadu. Éra tohoto vlaku skončila v padesátých letech 20. století.

14:34 / 29. srpna 2022
Zpátky do minulosti: Futuristický kolos Mercury, který před 60 lety jezdil po amerických železnicích i

Foto: Futuristický vlakový kolos Mercury (zdroj: Facebook).

Futuristický vlak byl pojmenován po římském bohu poslů Merkurovi. Jeho návrh zrealizoval ve třicátých letech 20. století Henry Dreyfuss – průmyslový designér a autor nespočtu designových ikon, ať už se jednalo o lokomotivy, vysavače, psací stroje či telefony. Vlak Mercury splňoval tehdejší požadavky s dominantním stylem Art deco. Nevšední vlakový kolos předčil veškerá očekávání. Byl prostě a jednoduše jedinečný.

V tehdejší době byl vlak Mercury prvním strojem navrženým zcela komplexně až do posledního detailu. Vlak disponoval hliníkovým pláštěm v barvě rtuti, který se tehdy používal pro porcelán. V jednom vagónu vlaku bylo zhruba 48 až 56 míst k sezení. Milovníci tabákového kouře se mohli těšit i ze zvláštního kuřáckého salonku. Ve vlaku nesměl chybět ani jídelní vůz, který se dělil na tři oddíly o celkové kapacitě 56 osob. Vzhledem k futuristické době nemohly chybět ani speciální bary a soukromé salonky.

 

Autor: František Zbořil.

zpět na články

inzerce

nahoru