Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zprovozní se nové molo pro osobní lodě na Kmochově ostrově! Otevře se do září

V Kolíně začala stavba veřejného přístaviště pro osobní lodě na Kmochově ostrově. Na toto molo budou mít přístup osobní lodě či parníky. V provozu by mělo být od září. Za 11 milionů korun ho postaví Labská, strojní a stavební společnost. Jde o první z několika veřejných zastávek pro osobní lodě na Labi mezi Mělníkem a Kolínem.

10:00 / 4. července 2022
Zprovozní se nové molo pro osobní lodě na Kmochově ostrově! Otevře se do záříi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj fotky: ŘVC.

Pohodlná a bezpečná plavba potřebuje nejen jezy

"Pohodlná a bezpečná plavba potřebuje nejen jezy a plavební komory, ale také souvislou síť přístavů a přístavišť. Velkým omezením pro rekreační plavbu zejména na Labi ve Středočeském kraji je absence veřejných přístavišť jak pro malá rekreační plavidla, tak i pro osobní lodě plující s turisty," uvedl ředitel Ředitelství vodních cest (ŘVC) Lubomír Fojtů. Práce na stavbě přístaviště pro malá plavidla v Kolíně by podle něj měly začít v dalších týdnech.

"Stroje nyní vrtají mikropiloty pro základy bloků, ke kterým bude počátkem srpna ukotveno již vyrobené ocelové plovoucí molo," řekl Jan Bukovský, mluvčí ŘVC. Ocelový plovoucí přístavní můstek o rozměrech devět krát čtyři metry ke břehu ukotví přístupová lávka a tři kotevními bloky. Molo, které budou moci cestující používat ve dvou různých výškových úrovních, doplní osvětlení a kamerový systém.

ŘVC připravuje další přístaviště, která budou sloužit jako zastávka osobních lodí s bezbariérovým přístupem cestujících v Poděbradech, Nymburce, Čelákovicích a Brandýse nad Labem. "Vytváří se tak předpoklad k možnosti zavedení pravidelných lodních linek, které například velmi úspěšně fungují v Ústeckém kraji," doplnil Bukovský. Další přístaviště osobních lodí ve středních Čechách se projektují například v Lysé nad Labem a Kostelci nad Labem.

Stavbu nového přístaviště osobních lodí realizuje Labská, strojní a stavební společnost s.r.o. a stavební náklady ve výši 11 mil. Kč včetně DPH financuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru