Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zrekonstruovaná výpravní budova v Hanušovicích začala sloužit cestujícím

Správa železnic dnes slavnostně ukončila rozsáhlou rekonstrukci výpravní budovy ve stanici Hanušovice na Šumpersku. Stavba probíhala od konce roku 2019, její celkové investiční náklady dosáhly téměř 51 milionů Kč. 

13:29 / 26. října 2021
Zrekonstruovaná výpravní budova v Hanušovicích začala sloužit cestujícím

Výsledkem prací je rozšíření odbavovacích prostor, bezbariérové jsou nyní nejen toalety, ale také přístup do budovy. Objekt navíc získal novou střechu a zateplení.  

Výpravní budova v Hanušovicích byla zařazena do plánu investic především z důvodu poměrně vysokého počtu cestujících, kteří denně projdou touto frekventovanou přestupní stanicí. Zlepšení celkového stavu objektu bylo důležité i vzhledem k tomu, že v něm bylo v rámci předchozí investiční akce umístěno nové sdělovací zařízení. Zrekonstruovaná výpravní budova tedy slouží jak pro potřeby cestujících a dopravců, tak pro zabezpečení drážního provozu. „Součástí investice bylo vybudování nových bezbariérových toalet, rozšíření odbavovací haly, zajištění bezbariérového přístupu do budovy a úprava jejího okolí,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Původní podoba budovy byla zachována


Součástí prací bylo rozšíření odbavovací haly a zajištění přístupu do budovy i pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. Ty mohou využít také bezbariérové toalety. Celý objekt získal novou střechu, obnovou prošla fasáda, která dostala původní podobu z přelomu 19. a 20. století. Nová jsou všechna okna a dveře. Stavbaři dále provedli úpravy zastřešení 1. nástupiště a okolního prostranství včetně gabionových stěn a zpevněných ploch. Město Hanušovice plánuje v návaznosti na rekonstrukci výpravní budovy revitalizaci přednádraží. „Byla dokončena architektonická studie, na základě které budeme dělat výběrové řízení na dodavatele dokumentace pro územní řízení a stavební povolení. Revitalizaci bychom chtěli začít do dvou let,“ řekl již v září letošního roku starosta Hanušovic Marek Kostka.

Projekt s názvem Rekonstrukce výpravní budovy v žst. Hanušovice byl spolufinancovaný EU v rámci Operačního programu Životní prostředí. Národní financování zajistil Státní fond dopravní infrastruktury. Celkové investiční náklady dosáhly výše 50 969 854 Kč. Zhotovitelem stavby byly Hroší stavby Morava.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj TZ Správy železnic)

Zdroj fotek: Správa železnic

Zrekonstruovaná výpravní budova v Hanušovicích začala sloužit cestujícím .
zpět na články

inzerce

nahoru