Otevřít menu
Doprava dnes
-

Aero je v užším výběru na dodání L-39NG Filipínám, nahradily by dosluhující S-211

Výrobce letadel Aero Vodochody je v užším výběru na dodání cvičných letounů L-39NG Filipínám, nahradily by tam dosluhující letouny S-211, uvedl dnes v tiskové zprávě ředitel marketingu Aera Matěj Oliva.

13:32 / 4. května 2022
Aero je v užším výběru na dodání L-39NG Filipínám, nahradily by dosluhující S-211i

Foto: armadninoviny.cz

Letoun L-39NG nedávno společnost prezentovala na obranném veletrhu ADAS v hlavním městě Filipín Manile. Český letoun podle společnosti přesně zapadá do výcvikového konceptu filipínského letectva, který aktuálně prochází rozsáhlou modernizací.

"Filipínské vzdušné síly momentálně hledají náhradu za dosluhující letouny S-211, které slouží především k výcviku stíhacích pilotů. Koncept L-39NG nabízí filipínskému letectvu celou řadu výhod. Mezi největší přednosti se řadí zejména komplexní výcvikový systém obsahující letoun L-39NG, výcvik pilotů a pozemního personálu, simulační řešení, moderní koncept údržby a v neposlední řadě zbraňové systémy," řekl prezident a generální ředitel společnosti Aero Viktor Sotona.

Na Filipínách se uskutečnila řada jednání, a to za podpory českého ministerstva obrany a české ambasády v Manile. Zástupci Aera jednali například s ministrem obrany Filipín Delfinem N. Lorenzanou či velitelem letectva Connorem A. Canlasem a dalšími představiteli. Termín, kdy má padnout rozhodnutí o případném kontraktu, Aero dnes neupřesnilo.

Aero Vodochody letos v dubnu oznámilo, že dodá Maďarsku 12 letounů L-39NG. Spolu s maďarským kontraktem má nyní společnost smlouvy na výrobu a dodávku přibližně 30 nových letounů L-39NG

Letoun L-39 NG je jednomotorový dvoumístný letoun s moderní avionikou a systémem pro virtuální výcvik pilotů.

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru