Otevřít menu
Doprava dnes
-

Aero Vodochody pokračuje v modernizaci letounu L-159. Prototyp L-159 T2X má za sebou zálet

Hlavním cílem modernizace schopností stoje L-159 je poskytnout letoun splňující podmínky bojového výcviku pilotů pro letouny 5. generace. Prototyp s označením L-159 T2X vzlétl minulý týden z letiště ve Vodochodech po čtyřech letech intenzivního vývoje.

19:37 / 25. října 2022
Aero Vodochody pokračuje v modernizaci letounu L-159. Prototyp L-159 T2X má za sebou záleti

Foto: Aero Vodochody

Výrobce letadel modernizuje klíčové prvky letounu. Inženýři na demonstrátoru L-159 T2X zkouší důležité konstrukční složky a nové avionické systémy (elektrické a elektronické přístroje). Nad zemský povrch se vznesl po čtyřech letech vývoje.

„Vyvinuli jsme nové křídlo a integrální nádrž, která zejména dvoumístným konfiguracím zvyšuje dolet. Umožní nám také zvýšit počet využitelných závěsníků na křídle letadla. Dále plánujeme integrovat zcela přepracovanou avioniku a technologie přesných zbraní proti pozemním cílům. Modernizací chceme zákazníkům zajistit dlouhodobé a efektivní využití letadla,“ uvedl Miloš Trnobranský, hlavní konstruktér L-39, L-59 a L-159 v Aero Vodochody. 

Ve srovnání s konkurencí patří mezi velké výhody stroje L-159 nízké provozní náklady a jednoduchost údržby v běžném provozu. Letoun tak představuje vynikající základnu pro pokročilý a bojový výcvik pilotů pro stíhací letouny čtvrté a současně nastupující páté generace. Nezanedbatelná je potom i jeho schopnost účinného a ekonomicky efektivního působení proti dronům, a to díky výkonnému palubnímu radaru.

Kvůli své vytrvalosti, odolnosti a bojovým schopnostem získal letoun označení „Honey Badger“ (Medojed). V současnosti jej využívají armády České republiky a Iráku. Nově začala letouny k výcvikovým účelům používat také společnost Draken Europe, která letos ve Farnborough podepsala s Aerem smlouvu o spolupráci. Letouny budou v tomto případě sloužit jako agresor při tréninku pilotů bojových letounů RAF, včetně nejmodernějších letounů F-35.

Aero Vodochody zatím vyrobilo 86 kusů letounu L-159 v různých konfiguracích (včetně přestaveb).

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. je největším leteckým výrobcem v České republice a jednou z nejstarších leteckých společností na světě. Zaměřuje se na konstrukci a výrobu vojenských a civilních letadel. V oblasti vojenských letadel je Aero spolehlivým dlouhodobým partnerem mnoha světových leteckých sil; pevné postavení má i na trhu armádního výcviku a lehkých bojových letadel. V rámci civilního letectví spolupracuje Aero s největšími leteckými výrobci. Aero vyrobilo přes 3 000 proudových výcvikových letadel vlastní konstrukce (L-39, L-59, L-159)

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Aero Vodochody/TZ)

Aero Vodochody pokračuje v modernizaci letounu L-159. Prototyp L-159 T2X má za sebou zálet Foto: Aero Vodochody. Aero Vodochody pokračuje v modernizaci letounu L-159. Prototyp L-159 T2X má za sebou zálet Foto: Aero Vodochody.
zpět na články

inzerce

nahoru