Otevřít menu
Doprava dnes
-

25. ročník konference ŽELEZNICE 2021 byl velmi úspěšný

Ve čtvrtek 28. dubna 2022 se v pražském O2 Universum konala původně odložená podzimní konference ŽELEZNICE 2021. V plánu byla řada zajímavých projevů, které příznivce železnice jistě nesmírně zajímají! A bylo co poslouchat!

14:58 / 28. dubna 2022
25. ročník konference ŽELEZNICE 2021 byl velmi úspěšnýi

Foto: Michal Král

Na začátku samotné konference došlo k vyhlášení osobnosti železniční infrastruktury pro rok 2021, kterou se v tvrdé konkurenci stal Ing. Martin Štefl, viceprezident HK ČR a předseda představenstva Krajské hospodářské komory jižní Moravy, který tak přibyl do řady osobností z předchozích let. 

Následoval již start samotné konference, jako první se u diskusního pultíku vystřídali Ing. Martin Kolovratník, člen Parlamentu České republiky, ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury ČR Ing. Zbyněk Hořelica, který pohovořil o financování železniční infrastruktury z rozpočtu SFDI pro rok 2022. Úvodní diskusní blok byl zároveň věnován rozvoji VRT v podání Ing. Mojmíra Nejezchleba, dále ukázce a plánům Správy železnic o tom, jak vypadají a budou vypadat nové designy českých nádraží, které by znamenaly zpříjemnění cestování vlakem či čekání na další spoje. 

„Jde nám o tom, aby cestující rádi cestovali vlakem, těšilo je nastupovat a vystupovat na moderních železničních stanicích," prozradil Ing. Petr Hofhanzl ze Správy železnic a zároveň ukázal projekty nádraží Praha - Bubny, Praha - Masarykovo nádraží, Praha - Veleslavín a další. 

Po krátké přestávce dostala prostor vyjádřit se k tématu provozuschopnosti dráhy na začátku třetí dekády Ing. Marcela Pernicová, finanční stránce železniční infrastrukury se věnoval Ing. Tomáš Čoček, Ph. D. Zajímavé téma k přednesu si vzal za své generální ředitel SUDOP PRAHA a.s., což je zároveň pořadatel této konference, její generální ředitel Ing. Tomáš Slavíček, který se věnoval tomu, jak bude vypadat železnice po roce 2050.

Třetí diskusní blok se věnoval především vysokorychlostním tratím, mluvilo se o velkých plánech i samotných detailech. 

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

25. ročník konference ŽELEZNICE 2021 byl velmi úspěšný Foto: Michal Král. 25. ročník konference ŽELEZNICE 2021 byl velmi úspěšný Foto: Michal Král. 25. ročník konference ŽELEZNICE 2021 byl velmi úspěšný Foto: Michal Král. 25. ročník konference ŽELEZNICE 2021 byl velmi úspěšný Foto: Michal Král. 25. ročník konference ŽELEZNICE 2021 byl velmi úspěšný Foto: Michal Král.
zpět na články

inzerce

nahoru