Otevřít menu
Doprava dnes
-

American Airlines snížily ztrátu hlavně díky březnovému oživení poptávky

Americká letecká společnost American Airlines Group v prvním čtvrtletí snížila ztrátu bez mimořádných položek na 1,51 miliardy USD (33,8 miliardy Kč), zatímco před rokem ztráta činila 2,74 miliardy USD. Největšímu leteckému dopravci na světě pomohl vysoký růst počtu cestujících za březen, který vykompenzoval slabší lednový výkon.

22:14 / 21. dubna 2022
 American Airlines snížily ztrátu hlavně díky březnovému oživení poptávkyi

Foto: American Airlines

Provozní ztráta se snížila na 1,57 miliardy z 3,24 miliard USD před rokem. Provozní výnosy pak firma zvýšila na 8,9 miliard ze čtyř miliard USD o rok dříve. Výnosy byly zhruba na 84 procentech úrovně prvního čtvrtletí roku 2019, kdy se ještě svět nepotýkal s pandemií.

Na výkon v prvním čtvrtletí měly negativní dopad i vysoké náklady na pohonné hmoty způsobené válkou na Ukrajině a přetrvávající nedostatek pilotů a pozemního personálu. Aerolinky ale snížily kapacitu a růst poptávky po letecké dopravě jim také umožnil přenést vysoké náklady na pohonné hmoty na spotřebitele. Náklady na pohonné hmoty se ve čtvrtletí meziročně více než zdvojnásobily, mzdové náklady pak vzrostly o více než 15 procent.

Generální ředitel Robert Isom uvedl, že poptávka je nyní velmi silná. Očekává proto, že ve druhém čtvrtletí bude společnost zisková, pokud se výrazně nezvýší ceny paliva.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru