Otevřít menu
Doprava dnes
-

Americká letadlová loď USS Abraham Lincoln se plaví s novými bojovými letouny

Pro posádku americké letadlové lodi USS Abraham Lincoln má mise v západním Pacifiku hned několik „premiér“. Jedná se o první operační nasazení v historii amerického námořnictva, kdy celé letadlové lodi velí žena a poprvé veze na palubě nejmodernější bojové letouny F-35C.

23:09 / 23. ledna 2022
Americká letadlová loď USS Abraham Lincoln se plaví s novými bojovými letounyi

Foto: Twitter U.S. Navy

Letadlová loď Abraham Lincoln (CVN-72) přezdívaná „Abe“ nebo „Black Pearl“ vyplula z kalifornského San Diega před týdnem a směřuje Pacifikem směrem na západ. Vůbec poprvé pěti tisícovkám námořníků, letců a mariňáků na palubě velí žena. Kapitánka Amy Bauernschmidtová sloužila na lodi od roku 2016 jako výkonná velící důstojnice a velitelkou plavidla se jako první žena v historii amerického námořnictva stala loni v srpnu.

Teď má před sebou první operační nasazení. To poslední rekordní trvalo 295 dní a do domovského přístavu se plavidlo vrátilo v roce 2020. Šlo o nejdelší misi od vietnamské války. Tehdy loď operovala v evropských vodách a poté zamířila na Blízký východ, kde se zapojila do akcí v Arabském moři a Ománském zálivu.„Námořníci jsou neskuteční profesionálové, mimořádně tvrdě trénovali, aby se ujistili, že jsou připraveni na jakékoli provozní záležitosti, které se od nás při nasazení vyžadují,“ řekla před samotným vyplutím lodi Bauernschmidtová.

Plavidlo se svou doprovodnou skupinou (Carrier Strike Group 3), zahrnující křižník s řízenými střelami USS Mobile Bay a torpédoborce USS Fitzgerald, USS Gridley, USS Sampson a USS Spruance, v následujících měsících převezme úkoly od letadlové lodi USS Ronald Reagan (CVN-76), která prochází plánovanou údržbou v japonském přístavu Jokosuka. Abraham Lincoln je v pořadí pátá letadlová loď třídy Nimitz. V aktivní službě je od roku 1989 a ve výzbroji má 90 letadel a vrtulníků. Poprvé slouží jako plovoucí základna pro letku „Black Knights“ s nejmodernějšími stíhačkami páté generace F-35C americké námořní pěchoty. Doposud měla ve výzbroji nejnovější stroje pouze letadlová loď USS Carl Vinson, a to od loňského léta.

Kromě strojů F-35 jsou na palubě další tři úderné letky se stroji F/A-18 Super Hornet, letka pro elektronický boj, průzkumné letouny včasného varování E-2 Hawkey a dvě vrtulníkové letky se stroji MH-60.
 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: natoaktual.cz, iDnes.cz)

Americká letadlová loď USS Abraham Lincoln se plaví s novými bojovými letouny Foto: Twitter U.S. Navy. Americká letadlová loď USS Abraham Lincoln se plaví s novými bojovými letouny Foto: Twitter U.S. Navy. Americká letadlová loď USS Abraham Lincoln se plaví s novými bojovými letouny Foto: Twitter U.S. Navy.
zpět na články

inzerce

nahoru