Otevřít menu
Doprava dnes
-

AMiT: více než dvě dekády automatizace. Novou výzvou je kybernetická bezpečnost

Společnost AMiT rozhodně není na českém i mezinárodním trhu žádným nováčkem. Je předním českým výrobcem řídicích systémů a elektroniky pro průmyslovou automatizaci a automatizaci budov. Významnou pozici na trhu získali především díky úzkému propojení vývoje s moderní výrobou a také díky bezkonkurenční technické podpoře.

11:55 / 4. března 2024
AMiT: více než dvě dekády automatizace. Novou výzvou je kybernetická bezpečnost

Firma AMiT funguje na trhu již přes dvě dekády, tudíž rozhodně nejsou ve svém oboru žádnými nováčky. Ne vždy to ale bylo rovnou o automatizaci. „Začínali jsme vývojovými nástroji pro práci konstruktérů elektroniky HW i SW (emulátory, kompilátory, prototypové desky). Tak jsme si vybudovali síť odběratelů a ti, když si nevěděli rady, se obraceli na nás. Začali jsme brát zakázky na vývoj a výrobu elektroniky, v té době jsme získali i pár prvních zakázek „automation“ a od té doby její prodej držíme a rozšiřujeme,“ popisoval cestu firmy AMiT technický ředitel Karel Ludvík. 

V rámci výroby se společnost snaží držet krok s nejnovějšími moderními technologiemi, které se v současnosti vyvíjí rychleji než kdy před tím. „Technologie je třeba vyvíjet a doplňovat do sortimentu tak, aby produkty byly použitelné šířeji,“ podotýká Ludvík a dodává: „V automatizaci budov je patrný posun k maximální integraci všech technologických systémů - od vytápění a ventilace, přes zabezpečovací a požární systémy, osvětlení a stínění až po rezervační systémy pracovišť nebo parkování atd. Navíc se stále více předpokládá, že všechny potřebné informace jsou snadno dostupné. To s sebou ale přináší asi největší momentální výzvu a tou je kybernetická bezpečnost. Na tuto oblast se nyní nejvíce zaměřujeme.

V současné době se práce ve společnosti AMiT dělí na dvě divize - Automation a Transportation. V obou případech zaznamenala společnost v posledním roce významný vzestup. „Každý projekt je pro nás důležitý, bez ohledu na jeho velikost nebo místo realizace. Tento přístup nám oplácí naši zákazníci svojí loajalitou, a tím se nám daří zajišťovat kontinuální růst. Například za loňský rok jsme zaznamenali v divizi Transportation nárůst obratu o 21 %,“ vyzdvihl kladná čísla obchodní ředitel AMiT Tomáš Jiřička.

Kromě výroby jde společnost AMiT ruku v ruce také cestou výchovy. Spolupracuje s řadou škol v Česku a na Slovensku při vybudování specializovaných učeben, či dokonce sami školí mladé talenty. Vedoucí technické podpory David Demčák vyzdvihuje především spolupráci s elektrotechnickou fakultou ČVUT: „Máme dobré kontakty na docenty či profesory, kteří do nás vložili akademické základy elektroniky, návrhu DPS, programování apod. V rámci této spolupráce k nám zveme studenty vysokých škol na exkurzi a snažíme se jim alespoň v rámci krátké návštěvy představit, jak komplexní je cyklus vývoje, od nápadu či poptávky zákazníka po předání hotového díla na vlak.“

AMiT však edukuje i mimoškolní prostředí. „Pravidelně školíme výrobce drážních vozidel, aneb naše zákazníky, vždy při předání hotového projektu, tedy typicky na prvním, či druhém vlaku. V rámci školení je vždy představeno předávané dílo z pohledu komponent jak hardwaru, tak i softwaru, ale i samozřejmě vzájemného propojení a interakcí na různých typech sběrnic. Školíme naše unifikované softwarové nástroje, které jsou nezbytně nutné pro uvedení celého systému do provozu, tak i možnosti a metody diagnostiky poruch pro lepší identifikaci chyby v případě jejího výskytu. Po převzetí vozové flotily provozovatelem se většinou školení opakuje pro technický tým provozovatele, který má vlastní skupiny techniků pro údržbu a servisní úkony,“ prozradil Demčák. 

Autor: Petr Dejnožka

AMiT: více než dvě dekády automatizace. Novou výzvou je kybernetická bezpečnost .
zpět na články

inzerce

nahoru