Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zajímavosti ze světa dopravy: Japonci před lety zatočili s nevolností ve vlaku proti směru jízdy

Také často řešíte problém se sedadly ve vlaku tak, abyste nejeli proti směru jízdy, neboť trpíte v tomto případě nevolností? Tak Japonci tyto problémy zhruba od roku 2014 nemají, vyřešila je za ně otočná sedadla!

5:04 / 19. ledna 2022
Zajímavosti ze světa dopravy: Japonci před lety zatočili s nevolností ve vlaku proti směru jízdyi

Foto: vtm.cz

Otočná sedadla v japonských vysokorychlostních vlacích nejsou žádnou novinkou. V provozu jsou již několik let. Jak tento koncept vlastně funguje? Když vlak přijede na konečnou stanici, všechna sedadla se elektronicky otočí o 180 stupňů, takže všichni cestující opět pojedou po směru jízdy. 

Další výhodou je, že při malé obsazenosti se sedadla v šinkanzenech mohou ručně otočit a seskupit třeba po čtyřech nebo po šesti, což uvítají třeba skupiny spolucestujících. Sedadla se dají otočit i proti sobě, takže když je dost místa, lze využít protilehlá sedadla k odpočinku nebo spánku.

Podobné technologie využívá i obří multifunkční aréna Sapporo Dome v Sapporu na ostrově Hokkaidó. Tady lze otáčením dvou nekrytých tribun vytvořit různé typy stadionů s různým povrchem, např. travnatý fotbalový stadion nebo třeba baseballový stadion s umělým povrchem.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: iDnes)

Zajímavosti ze světa dopravy: Japonci před lety zatočili s nevolností ve vlaku proti směru jízdy Foto: vtm.cz. Zajímavosti ze světa dopravy: Japonci před lety zatočili s nevolností ve vlaku proti směru jízdy Foto: vtm.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru