Otevřít menu
Doprava dnes
-

Auta by mohla od dálnice D8 přes Ústí nad Labem do Děčína jezdit tunelem

V Ústí nad Labem by se v budoucnu mohla změnit trasa hlavních silnic od dálnice D8 ve směru na Děčín. Studie, kterou vypracovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), navrhuje mimo jiné i varianty s tunely. ČTK to sdělila Dana Zikešová, mluvčí ŘSD.

19:16 / 28. dubna 2022
Auta by mohla od dálnice D8 přes Ústí nad Labem do Děčína jezdit tunelemi

Foto: sever.rozhlas.cz

"Studie byla úzce projednávána se zástupci města a navrhla tři základní varianty, dvě tunelové a jedno řešení spočívající v dílčím zkapacitnění stávajících křižovatek," řekla Zikešová. První varianta tunelového řešení nabízí pokračování tunelu ze Žižkovy ulice pod centrem města za Mariánskou skálu. Ve druhé variantě by tunel vedl z Žižkovy ulice pod řekou na Střekov; zpět potom na druhý břeh do Krásného Března. Doprava by tak byla odvedena z křižovatky pod Větruší.

ČTK a Českému rozhlasu primátor města Petr Nedvědický (ANO) sdělil, že s ním nikdo z ŘSD nejednal. Osobně by upřednostňoval střekovskou variantu. "Konkrétně v případě, že by byla vysoká voda, jak už jsme zažili, tak Střekov byl prakticky bez spojení," dodal primátor.

Podle Zikešové ŘSD o studii jednalo s primátorem i s městským architektem a někdejším náměstkem primátora Martinem Hausenblasem (PRO! Ústí). Hausenblas potvrdil, že o prověření průtahu krajským městem žádal již před několika lety. Se záměrem byl podle něj seznámen i Nedvědický. "Varianty jsou úplně mimo, protože pominuly, že tam bude nádraží vysokorychlostní trati," upozornil Hausenblas. Z tohoto důvodu oslovil architekta, aby připravil zadání pro další studii. Uvedl, že by byl ochoten ji zaplatit ze svého.

Studie ŘSD obsahovala také ekonomické hodnocení efektivnosti obou tunelových variant, jež neprokázalo dostatečnou efektivitu plánu. Stavební náklady variant s tunely přesahují v prvním případě deset miliard korun bez daně; v druhém případě nejdražší varianty s přeložkou až do Mojžíře dosahují částky 17,5 miliardy korun bez daně. Zatím tak podle ŘSD není nic rozhodnuto.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru