Otevřít menu
Doprava dnes
-

Autobazary očekávají nárůst cen ojetin až o 15 procent!

Z důvodů zvýšené poptávky kvůli nedostatku nových vozů spolu s rostoucím zájmem o individuální dopravu dochází k rapidnímu zdražování ojetých automobilů. Ceny ojetých aut na českém trhu se letos mohou zvýšit až o 15 procent. Vyplývá to z informací obchodníků.

14:03 / 5. ledna 2022
Autobazary očekávají nárůst cen ojetin až o 15 procent!i

Foto: ČTK

Ceny se začaly výrazně zvyšovat již v minulém roce kvůli odstávkám automobilek způsobeným nedostatkem čipů. 

Lidé velice často místo nových vozů, na které by mnohdy museli čekat i 14 nebo 16 měsíců, začali více nakupovat ojetá auta. Jejich cena kvůli tomu loni vzrostla o 10 až 15 procent. Zákazníci nechtějí čekat na nové vozy, a hledají proto ojetiny. Zvyšující se zájem pak pochopitelně šroubuje jejich ceny. A netýká se to jenom zánovních ojetin. Ceny rostou i u starších aut, protože jich začíná být na trhu výrazný nedostatek. Jejich původní majitelé je totiž nemají za co vyměnit, tak je ani nenabízejí k prodeji. Ke slovu se tak čím dál tím více dostávají starší ojeté vozy ze zahraničí, u kterých však hrozí, že budou opravdu ve špatném technickém stavu. Jinak by se prodaly na lokálním trhu,“ uvedl předseda Asociace autobazarů APPAA Petr Přikryl.

Roli bude hrát i tlak na zavádění elektromobility


Řředitelka skupiny Aures Holding provozující autobazary AAA Auto Karolíny Topolové jasně naznačila, že ceny budou pokračovat v růstu. „Může jít dokonce o podobné tempo jako v roce 2021, kdy to bylo průměrně o 15 procent, u některých modelů i více. Budou totiž nadále působit faktory, které se na zvyšování cen podílejí - nedostatek ojetých vozů na trhu, zvýšený zájem o individuální automobilovou dopravu a tlak na zavádění elektromobility. Je samozřejmě otázkou, jaký dopad bude mít i nastupující nová vlna varianty koronaviru omikron,“ dodala.

Jiří Grunda z Asociace obchodu ojetými automobily poukázal na to, že táhnou vzhůru i rostoucí úrokové sazby, které prodražují financování nejen nových, ale i ojetých vozů. „Každému doporučuji s koupí prověřené ojetiny neotálet, protože trh zatím nevysílá žádné signály, že by se situace měla vyvíjet opačně,“ řekl ČTK.

V Česku v současnosti působí podle APPAA okolo 500 autobazarů. Z těch menších, které nabízejí v průměru okolo 50 vozů, jich podle prognózy asociace asi desetina ukončí činnost. Podle Přikryla se dají očekávat rovněž akvizice a pokračující nástup značkových prodejních programů, jako je Das WeltAuto, Autosphere, Louda Auto+ nebo Škoda Plus.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru