Otevřít menu
Doprava dnes
-

Autobusové linky královéhradecké MHD se od září vrátí na trasu. Oprava křižovatky Fortna jde podle plánu

Ačkoliv rekonstrukce křižovatky Fortna v Hradci Králové bude kompletně hotová v závěru letošního roku, vrátí se již od příštího týdne autobusové linky MHD na svoji trasu. Autobusové zastávky budou dokončeny v následujících měsících. Také se vysadí nová zeleň a doplní veřejné osvětlení.

18:49 / 28. srpna 2022
Autobusové linky královéhradecké MHD se od září vrátí na trasu. Oprava křižovatky Fortna jde podle plánui

Foto: www.sdp-cr.cz

Oprava křižovatky Fortna pod schodištěm Bono Publico v centru města včetně přestupního terminálu byla zahájena na přelomu března a dubna letošního roku. Stavební práce zatím pokračují podle stanoveného harmonogramu. Stavbaři již dokončili kruhový objezd místo křižovatky ulic Ignáta Herrmanna a Komenského a také některé chodníky i parkoviště před sportovní halou.

„V těchto dnech pokračují práce na zpevnění a opravě okolních chodníků. Dojde ještě k úpravě ulice u biskupského gymnázia. Na podzim pak budeme pokračovat s budováním nových autobusových zastávek, bude třeba osadit přístřešky a označníky,“ doplnil informace k probíhajícím pracím Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast městských investic.

Vysazena bude ještě nová zeleň a instalováno veřejné osvětlení. Tato investiční akce by po stavební stránce měla být hotová do konce letošního roku. Po jejím dokončení se bude řešit kolaudace.

Do této doby bylo proinvestováno zhruba 28 milionů korun. Celá rekonstrukce potom vyjde na 63,6 milionu korun včetně DPH.

Větší část nákladů na opravu přestupního terminálu a křižovatky bude město hradit z dotace. „Na jaře jsme získali rozhodnutí o poskytnutí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace na obměnu dopravního terminálu, a to ve výši přibližně 21 milionů korun. V červenci jsme pak dostali druhé rozhodnutí o poskytnutí dotace, tentokrát na rekonstrukci křižovatky Fortna. Dosáhnout by měla až do výše 22 milionů korun,“ uvedla  Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast městských dotací.

Po zrekonstruovaném úseku by mohli první řidiči osobních automobilů projet na přelomu roku. Ale už od 1. září se sem vrátí třináct linek MHD, jež budou i nadále zastavovat na náhradních zastávkách, protože ty původní se v současné době kompletně předělávají. Jedná se o linky č.: 2, 4, 16, 18, 19, 21, 23, 27, 33, 16Š, 23Š, 53 a 54.

„Trolejbusy by se na trasu měly vrátit také, ale až o měsíc později. Ačkoliv je trolejové vedení již dokončeno, tak jej spustíme až v momentě, kdy bude dokončena oprava Moravského mostu. Jde nám především o bezpečnost,“ dodal Pavel Marek, náměstek primátora pro oblast správy majetku města.

Podle Alexandra Hrabálka, primátora města, budou mít stavební úpravy přínos pro obyvatele, řidiče i cyklisty: „Díky této akci se podaří v části historického centra města vytvořit příjemný komplex. Nová podoba křižovatky a přestupního terminálu naváže na opravený prostor před zimním stadionem, Otčenáškovy terasy a schodiště Bono Publico. Ačkoliv si na novou podobu terminálu a křižovatky bude třeba chvíli zvykat, pevně věřím, že se bude všem líbit a ocení ji jak řidiči, tak cyklisté a chodci. Právě těch se zde denně pohybují tisíce a nová úprava lokality jim zajistí bezpečnější cestu,“ uzavřel primátor.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru