Otevřít menu
Doprava dnes
-

Autovláček plný příběhů se vrátil do ulic Karlových Varů

Příjemná atrakce i pohodlná prohlídka lázeňského města s popisem nejznámějších míst. Obojí je možné prožít při jízdě karlovarským autovláčkem. Obyvatele i návštěvníky Karlových Varů proveze po okruhu od Hlavní pošty až k Richmondu. Autovláček provozuje Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV).

20:06 / 22. května 2022
Autovláček plný příběhů se vrátil do ulic Karlových Varů i

Foto: Autovláček bude opět brázdit ulice Karlových Varů! (Zdroj: nasregion.cz).

„Autovláček sveze cestující od Hlavní pošty přes ulici Krále Jiřího na Divadelní náměstí, k rekonstruovaným Císařským Lázním až k Richmondu. Dále pak pokračuje přes kolonádu zpět k Hlavní poště,“ přiblížil zajímavost lázeňského města Jiří Vaněček, předseda představenstva DPKV.

V loni byl autovláček dovybaven audio průvodcem. Ten pomocí GPS souřadnic zjišťuje pozici vláčku a vypráví příběhy k nejzajímavějším stavbám a jiným objektům, jenž cestující právě míjí. Vyhlídková jízda nabízí možnost poznat Karlovy Vary i z jiné než pěší perspektivy.

„Audio průvodce je aplikace SmartGuide travel guide & map která vznikla ve spolupráci s naším Infocentrem. Je dostupný zdarma na platformách Android a IOS, takže pro cestující není složité ho získat,“ objasnil náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek.

Aplikace SmartGuide travel guide & map funguje na mobilních telefonech a zahrnuje v sobě destinace celého světa. Uživatel si ji snadno nainstaluje do svého osobního průvodce v kapse.

„Po příjezdu do našeho města si tak turisté mohou vybrat předem naplánovanou trasu a zvolit buďto pěší prohlídku nebo projížďku autovláčkem. V obou případech se jim v aplikaci automaticky spouští příběhy o zajímavých místech, ke kterým se blíží. Celého průvodce lze také stáhnout plně do off-line režimu včetně map i audia a ušetřit tak mobilní data,“ doplnil informace o aplikaci Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva DPKV pověřen řízením společnosti.

Autovláček jezdí za každého počasí. Pohodlí a dobrý výhled z něj zajišťují prosklené stěny vagonů. Ty se v horkých letních dnech dají stáhnout. V chladném počasí je naopak souprava plně vyhřívaná topením. Lokomotiva autovláčku je postavena na podvozku IVECO. Poháněna je motorem na CNG, tedy stlačený zemní plyn zaručující velice nízké emise a ekologicky šetrný provoz v lázeňském území Karlových Varů.

„Autovláček je v provozu od středy do neděle a na první okruh vyjíždí od Hlavní pošty v 11 hodin dopoledne. Poslední jízda pak začíná v 17 hodin, rovněž u Hlavní pošty. Pokud chce cestující absolvovat celý okruh lázeňským městem, zpět do počáteční stanice se vrátí zhruba za čtyřicet minut,“ dodal ještě Jiří Vaněček. Dále uvedl, že autovláček má dva tažné vozy s kapacitou až třicet pět  cestujících v jednom voze. Souprava je vybavena sklopnou lavicí, rozšířenými dveřmi a kovovými nájezdy pro možnost nástupu vozíčkářů nebo maminek s kočárkem.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.sdp-cr.cz)

Autovláček plný příběhů se vrátil do ulic Karlových Varů Foto: www.sdp-cr.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru