Otevřít menu
Doprava dnes
-

AŽD obstála v konkurenčním boji. Zabezpečí část chorvatské železniční trati

Česká společnost zmodernizuje zabezpečovací zařízení v úseku Hrvatski Leskovac – Karlovac. V Karlovaci uzavřela smlouvu o dílo s HŽ Infrastruktura (Chorvatská železnice).

12:03 / 31. července 2022
AŽD obstála v konkurenčním boji. Zabezpečí část chorvatské železniční trati                                                                                                                                             i

Foto: www.azd.cz

AŽD uspěla se svou nabídkou v soutěži na dodávku zabezpečovacího a telekomunikačního zařízení a své dodávky bude provádět z pozice hlavního kontraktora. Smlouvu o dílo uzavřela v chorvatském městě za účasti tamního premiéra Andreje Plenkoviće a ministra dopravy Olega Butkoviće.

Hodnota zakázky činí v přepočtu cca 34,9 miliónů EUR (263,5 mil. HRK). Samotná realizace potrvá 30 měsíců.

Společnost AŽD bude v Chorvatsku v rámci plánované modernizace zabezpečovacího zařízení instalovat plně elektronické staniční zabezpečovací zařízení ESA 44. To bude řídit provoz ve třech železničních stanicích (Hrvatski Leskovac, Jastrebarsko, Karlovac) a v šesti zastávkách.

Součást dodávky tvoří rovněž integrované traťové zabezpečovací zařízení, zabezpečení pro 62 výhybek, instalace systému počítačů náprav; dále potom vybavení všech uvedených železničních stanic a traťových úseků moderními návěstidly s více než 200 kusy LED svítilen.

AŽD zajistí i dodávky osmi železničních přejezdů, systému pro ohřev výhybek, telekomunikační techniky a úpravy stávajících budov pod architektonickou ochranou.

Trať v celkové délce 44 km vybaví společnost jednotným evropským vlakovým systémem ETCS úrovně L1 s rozšířením jednoho kusu Radioblokové centrály pro ETCS úrovně L2. Tento úsek představuje součást panevropského koridoru (Zagreb – Rijeka).

„Chorvatsko dlouhodobě patří mezi strategická teritoria, kam naše společnost vždy chtěla dodávat moderní železniční zabezpečovací technologie. Tento první významný projekt je pro nás současně završením ohromného úsilí a velkou výzvou prokázat kvalitu českých systémů a profesionalitu AŽD. Důvěra k naší společnosti, kterou při podpisu smlouvy vyjádřil premiér Andrej Plenković a ministři chorvatské vlády, nás zavazuje,“ řekl k významné události Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD.

Před podpisem smlouvy o dílo prošla společnost tvrdým konkurenčním bojem. Konsorcium firem Alstom Ferroviaria a Končar – Inženjering totiž podalo kvůli udělení zakázky AŽD žalobu k Nejvyššímu obchodnímu soudu Chorvatské republiky. Ten ale rozhodl ve prospěch AŽD.

Podepsáním smlouvy potvrdila AŽD své významné postavení na balkánském poloostrově. Velké projekty provádí v současné době kromě Chorvatska též v Srbsku, Černé Hoře a v Bosně a Hercegovině.

Na projektu zabezpečení tratě v úseku Hrvatski Leskovac – Karlovac se bude významnou měrou podílet AŽD Zagreb d.o.o., dceřiná společnost a také další chorvatské firmy.

Společnost AŽD působí na trhu přes 65 let. Je významným dodavatelem technologických celků v oblasti zabezpečovacích, sdělovacích, řídicích a komunikačních technologií dopravní infrastruktury. Zaměřuje se zejména na problematiku železniční dopravy. Zajišťuje výrobu a kompletní dodávku včetně montáže technologických celků pro zabezpečení a řízení železniční dopravní infrastruktury.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: AŽD/tisková zpráva)

zpět na články

inzerce

nahoru