Otevřít menu
Doprava dnes
-

AŽD zabezpečí chorvatskou železniční trať Hrvatski Leskovac – Karlovac

Česká společnost AŽD uspěla se svou nabídkou v soutěži na dodávku zabezpečovacího a telekomunikačního zařízení na železniční trať Hrvatski Leskovac – Karlovac a uzavřela v Karlovaci za účasti chorvatského premiéra Andreje Plenkoviće a ministra dopravy Olega Butkoviće smlouvu o dílo s HŽ Infrastruktura (Chorvatská železnice).

17:01 / 2. srpna 2022
AŽD zabezpečí chorvatskou železniční trať Hrvatski Leskovac – Karlovaci

Foto: acri.cz

AŽD bude realizovat své dodávky z pozice hlavního kontraktora. Hodnota zakázky je přibližně 34,9 milionů eur a realizace potrvá 30 měsíců.

V rámci modernizace zabezpečovacího zařízení bude společnost AŽD v Chorvatsku instalovat plně elektronické staniční zabezpečovací zařízení ESA 44, které bude řídit provoz ve třech železničních stanicích (Hrvatski Leskovac, Jastrebarsko, Karlovac) a dále v šesti zastávkách. Součástí dodávky je také integrované traťové zabezpečovací zařízení, zabezpečení 62 výhybek, instalace systémupočítačů náprav a vybavení všech zmíněných železničních stanic a traťových úseků moderními návěstidly s LED svítilnami v počtu více než 200 kusů. AŽD také zajišťuje dodávky 8 železničních přejezdů, systému pro ohřev výhybek, telekomunikační techniky a úpravy stávajících budov pod architektonickou ochranou. Celou trať v celkové délce 44 km společnost AŽD vybaví také jednotným evropským vlakovým systémem ETCS úrovně L1s rozšířením jednoho kusu Radioblokové centrály pro ETCS úrovně L2. Tento úsek je součástí panevropského koridoru (Zagreb – Rijeka).

„Chorvatsko dlouhodobě patří mezi strategická teritoria, kam naše společnost vždy chtěla dodávat moderníželezniční zabezpečovací technologie. Tento první významný projekt je pro nás současně završením ohromného úsilí a velkou výzvou prokázat kvalitu českýchsystémů a profesionalitu AŽD. Důvěra k naší společnosti, kterou při podpisu smlouvy vyjádřil premiér Andrej Plenković a ministři chorvatské vlády, nás zavazuje,“ řekl generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Podpisu této smlouvy předcházel tvrdý konkurenční boj, kdy konsorcium firem Alstom Ferroviaria a Končar – Inženjering neváhalo kvůli udělení zakázky AŽD podat žalobu k Nejvyššímu obchodnímu soudu Chorvatské republiky. Ten však rozhodl ve prospěch AŽD. Podpisem smlouvy společnost AŽD potvrdila své významné postavení na Balkáně, kde kromě Chorvatska v současné době realizuje rozsáhlé projekty v Srbsku, Černé Hoře a také v Bosně a Hercegovině.

Na zabezpečení tratě Hrvatski Leskovac – Karlovac se bude významnou měrou podílet dceřiná společnost AŽD Zagreb d.o.o. a další chorvatské firmy.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: acri.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru