Otevřít menu
Doprava dnes
-

Barrandovský most je znovu otevřen. Skončila hlavní část letošních oprav

V neděli skončila první etapa rekonstrukce Barrandovského mostu. Od dnešního rána se tak dá po mostě jezdit všemi pruhy. O znovuotevření mostu informoval Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy. Na severní části mostu ještě zhotovitel v noci na úterý odstraní dopravních omezení.

19:37 / 17. října 2022
Barrandovský most je znovu otevřen. Skončila hlavní část letošních oprav i

Foto: Twitter Adama Scheinherra

„Barrandovský most je znovu otevřen. Úspěšně jsme dokončili první etapu rekonstrukce století – po 40 letech svého fungování se Barrandovský most konečně dočkal první pořádné opravy a na Barrandovském mostě se opět dá jezdit všemi směry,“ informoval na svém twitterovém účtu Adam Scheinherr.

V průběhu noci na zítřek, tj. ze 17.10. na 18. 10. 2022, bude na severní větvi mostu probíhat odstraňování dopravních omezení ještě. Počínaje ranní špičkou dne 18.10.2022 pak bude celý Barrandovský most bez dopravních omezení. „V noci z pondělí na úterý ještě uklidíme zbytek provizorního dopravního značení a bude úplně hotovo,“ dodal Scheinherr.

Barrandovský most z roku 1983 (resp. z roku 1988, kdy byla dokončená severní polovina) tvoří součást městského okruhu. Denně přes něj přejede na 144 000 aut; je tak nejvytíženější komunikaci v Praze.

Rekonstrukce mostu, který nebyl dosud opravován, začala 16. května letošního roku s původním termínem dokončení 2. září 2022. Termín dokončení oprav se ale několikrát posunul.

Z důvodu vynucených úprav projektu byl v létě termín dokončení oprav přeložen na 29. září. Avšak několik dní před uplynutím lhůty požádal zhotovitel stavby, stavební firma Porr, o další prodloužení prací, a to do 22. října.

Termín dokončení byl nakonec mezi správcem stavby, tedy Technickou správou komunikací, a stavebníkem domluven na noc z 16.10. na 17.10. O případném uplatňování pokuty za zpoždění oprav zatím nebylo rozhodnuto.

Novinku představuje změna v dopravním značení. Ve směru ze Smíchova do Braníku bude sloužit levý jízdní pruh pouze pro vozidla, která most přejedou a budou pokračovat po Jižní spojce.  Z tohoto pruhu tak nepůjde odbočit do Modřan. Nejvyšší povolená rychlost je zde stanovena na 80 kilometrů v hodině, oproti ostatním pruhům s maximální rychlostí 50 kilometrů v hodině. Cílem změny je zlepšení dopravy a zamezení kolonám.

Opravy jsou rozloženy do několika let a vždy potrvají jen část roku. Celkové náklady na rekonstrukci Barrandovského mostu se za celé období vyšplhají na 594,5 milionu korun.

 

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK, Barrandak.cz, Twitter Adama Scheinherra)

zpět na články

inzerce

nahoru