Otevřít menu
Doprava dnes
-

Bezpečnější a komfortnější jízda vlaky v Praze a Středočeském kraji

České dráhy, Středočeský kraj a hlavní město Praha se už několik měsíců snaží zvyšovat bezpečnost ve vlacích. Akce se týká převážně spojů v ranních a večerních hodinách, na které je nasazeno více než 30 hlídek.

10:57 / 2. února 2024
Bezpečnější a komfortnější jízda vlaky v Praze a Středočeském krajii

Foto: Na vlaky v Praze a Středočeském kraji bylo už nasazeno více než 30 bezpečnostních hlídek. Zdroj: Archiv ČD

Společnost České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou se zaměřily na zvyšování bezpečnostních opatření ve vlacích. Nasazeno proto bylo více než tři desítky hlídek, jež dohlížejí na bezpečnost a pořádek ve vlacích. Hlídky mimo jiné také provádí dohled nad vlaky v obratových stanicích.

„V září jsme měli k dispozici šest hlídek, které dohlížely na bezpečnost v našich vlacích, nyní už je takových hlídek více než třicet a pokrývají všechny hlavní tratě, kde příměstské vlaky jezdí. Tyto hlídky například pomáhají vlakovému personálu s problémovými cestujícími. Naším společným cílem je, aby se cestující cítili bezpečně ve vlacích v jakoukoliv hodinu,“ informoval, Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Za dobu svého působení zaznamenaly hlídky celou řadu úspěšných intervencí. Asistovaly například při vylučování osob z přepravy, kdy byly porušeny přepravní podmínky Českých drah. Nutno podotknout fakt, že už jen samotná přítomnost hlídek přispívá ke snížení počtu incidentů.

„Společně s Českými drahami jsme udělali kus dobré práce. Nastavili jsme, myslím, funkční opatření, které ocení hlavně cestující. S ČD jsme v kontaktu, pravidelně dostáváme informace o veškerých incidentech a osobně mě těší, že se bezpečnostní agentuře daří zachytávat i sprejery,“  doplnil Petr Borecký, radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy.

Přítomnost bezpečnostních hlídek také dokázala snížit počet případů spojených s poškozováním či znečišťováním vlaků. Tyto kroky jsou součástí kampaně Společně za čisté vlaky, která se kromě poškozování vozů zaměřuje i na bezpečnou a komfortní jízdu.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru