Otevřít menu
Doprava dnes
-

Bezpečnost dětí na procházce zajišťují reflexní vesty

Organizované procházky dětí z mateřských a základních škol jsou prakticky na denním pořádku. Pro zajištění jejich bezpečnosti je nezbytné, aby minimálně první a poslední dvojice dětí byla označena retroreflexními vestami. V ideálním případě by však reflexní vestu měly mít všechny děti.

19:06 / 14. června 2023
Bezpečnost dětí na procházce zajišťují reflexní vestyi

Foto: Bezpečnost dětí zajišťují na procházkách retroreflexní vesty. Zdroj: Liberecký kraj

Pedagogové v době vzdělávacího procesu zodpovídají mimo jiné za bezpečnost dětí. Součástí vzdělávacího procesu jsou totiž i organizované procházky, během kterých je bezpečnost dětí zajišťována nošením retroreflexních vest. Pro zaručení ještě větší bezpečnosti dětí by bylo vhodné, aby vestu měly všechny děti. V praxi je ale situace taková, že retroreflexní vesty nosí pouze první a poslední dvojice. Reflexních vest je totiž nedostatek.

„Reflexních vest je v mateřských a základních školách věčný nedostatek. Je to ochranná pomůcka, kterou používají poměrné často, a tak se celkem rychle opotřebí. Proto v Libereckém kraji reflexní vesty do škol dlouhodobě zajišťujeme,“ popsal Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje, pověřený řízením dopravy.

Jak vesty fungují? Během dne zvyšují vesty viditelnost díky fluorescenčním materiálům, za snížené viditelnosti nebo za tmy pak díky retroreflexním prvkům. Tyto prvky jsou vidět až na vzdálenost 200 metrů (pro srovnání bílé bavlněné oblečení je vidět pouze na vzdálenost 55 metrů).

„I děti, stejně jako dospělí, chtějí být oblečené slušivě, líbivě. Proto jsme pro ně v Libereckém kraji připravili vesty s oblíbenou postavou projektu Markétina dopravní výchova, s Nehodáčkem. Děti to mají rozhodně raději, než když je vesta úplně bez potisku nebo má na sobě pouze nějaké pro ně nesrozumitelné logo,“ vysvětlila Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Takové vesty obdržely například nedávno děti v mateřské škole v Mimoni. „Potisk je velmi veselý a hezký a děti se předhání, kdo půjde jako první či poslední,“ říkají paní učitelky dětí z Motýlků v MŠ Mimoň.

„V rámci projektu realizujeme programy přímo ve školách a školkách, vzděláváme pedagogy, pořádáme semináře pro rodiče a veřejnost, vydáváme vzdělávací materiály a neopomíjíme ani online svět,“ zakončil Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: bezpecnenasilnicich.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru