Otevřít menu
Doprava dnes
-

Brněnskému dopravnímu podniku se daří. Náborový příspěvek zabral a tržby lámou rekord

Dopravní podnik města Brna se může pochlubit tržbami přesahujícími 1 miliardu Kč. Podnik také usilovně pracuje na náborové kampani řidičů autobusů a tramvají. Noví šoféři totiž získávají odměnu 100 tisíc Kč.

9:09 / 15. ledna 2024
Brněnskému dopravnímu podniku se daří. Náborový příspěvek zabral a tržby lámou rekordi

Foto: Náborová kampaň s hesly jako „Nestůj v kolonách zadarmo“ zabrala. Zdroj: SDP ČR

Rekordní tržby

Tržby Dopravního podniku města Brna (DPMB) poprvé za celou dobu své historie přesáhly 1 miliardu Kč a to i přesto, že jízdné se v Brně nezdražilo už od roku 2012.

„Zájem cestujících o městskou hromadnou dopravu nás těší. Tržby na jízdném ve výši miliarda a jednadvacet miliónů korun ukazují, že jí lidé z různých důvodů stále častěji dávají přednost před individuální dopravou. Moderní a již ze 60 procent bezemisní vozový park, frekvence spojů, dobrá dostupnost, rychlost i cena – ve většině aspektů městská hromadná doprava vyhrává a lidé si to uvědomují. To je pro celkovou dopravní situaci ve městě a jeho fungování klíčové. Proto ji budeme i nadále finančně podporovat,“ informovala Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Úspěšný rok byl pro dopravní podnik způsoben kombinací několika faktorů – politikou města, prací zaměstnanců i dlouhodobou přízní zákazníků. „Tento zájem nás zavazuje k dalšímu zvyšování kvality našich služeb,“ řekl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Rok 2023 konkrétně

Z hlediska nákupů jízdenek poklesl zájem o dlouhodobé předplatní jízdenky, naopak dále roste zájem o službu Pípni a jeď. Ta umožňuje cestujícím nákup jízdenky přímo ve voze. Předplatní jízdenky tzv. šalinkarty však stále využívá 58 % cestujících. DPMB v loňském roce uvedl novinku, kterou je jízdenka „8 cest po Brně“, kdy osm polí vyjde na 156 Kč. Těchto jízdenek prodal podnik v roce 2023 za 8 milionů Kč.

Úspěšná náborová kampaň

 „Řidiči v dopravě chybí dlouhodobě a není jednoduché jejich stav v tak velké firmě udržet. Náborový příspěvek 100 tisíc korun se ukázal být efektivní motivací. Díky němu a velké informační kampani máme v aktuálních kurzech 18 budoucích řidičů, což je dvojnásobek oproti stejnému období loni. Zájemce evidujeme i do dalších kurzů, které budeme otevírat v únoru, březnu a dubnu. Pokud bude trend pokračovat, podaří se nám stabilizovat situaci ve firmě a předejdeme odchodům stávajících přetížených řidičů,“ sdělil Miloš Havránek.

Náborový příspěvek obdrží zaměstnanci podniku ve dvou splátkách – první po skončení kurzu, druhou po odpracovaném roce. Průměrná mzda řidičů včetně přesčasů byla v minulém roce 44 792 Kč, od ledna letošního roku se dle nové kolektivní smlouvy mzdy navýší o pět procent. Během tohoto roku otevře DPMB celkem 13 kurzů pro budoucí řidiče – 4 na tramvaj, 6 na autobus a 3 na trolejbus.

„Doporučujeme hlásit se s předstihem, protože nejprve musí zájemci projít dopravně psychologickým vyšetřením, poté lékařskými prohlídkami. Následně je čeká samotný kurz, který v závislosti na trakci trvá 2-4,5 měsíce. Už v tomto kurzu jsou ale našimi zaměstnanci a jsou placení,“ vysvětlila Vlasta Jánská, vedoucí personálního oddělení Dopravního podniku města Brna. 

V rámci kampaně náboru nových zaměstnanců byl pro stávající pracovníky brněnského podniku zaveden i tzv. program doporučení, který spočívá v tom, že stávající pracovníci mohou získat k výplatě 10 tisíc korun navíc, pokud do podniku přivedou nového kolegu na pozici řidiče nebo elektromontéra. „Mezi řidiči už máme pět takových, které do podniku přivedl kamarád. Dalších 13 je zapsáno do jarních kurzů,“ zakončila Jánská.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

Brněnskému dopravnímu podniku se daří. Náborový příspěvek zabral a tržby lámou rekord Foto: Tržby DPMB v meziročním srovnání. Zdroj: SDP ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru