Otevřít menu
Doprava dnes
-

Brněnský dopravní podnik 10 měsíců vzdělával děti v MŠ

Dopravní podnik města Brna ukončil se začátkem prázdnin výukový program „Pojeď se mnou šalinou“, který si kladl za cíl seznámit děti s MHD v Brně. Akce se zúčastnilo více než 1 300 dětí z 32 školek.

15:24 / 1. července 2023
Brněnský dopravní podnik 10 měsíců vzdělával děti v MŠi

Foto: DPMB realizoval v uplynulých 10 měsících program „Pojeď se mnou šalinou“. Zdroj: SDP ČR

Loni v září spustil Dopravní podnik města Brna (DPMB) výukový program s názvem „Pojeď se mnou šalinou“. Program cílil na děti z mateřských škol, jeho smyslem bylo seznámit děti ve věku 3 až 6 let s brněnskou městskou hromadnou dopravou. Jeho realizace byla se začátkem prázdnin ukončena.

 „Dvě naše pracovnice každý týden navštěvovaly jednu ze školek, a to spolu s panenkou Zuzkou, která dětem povídala o vozech, jejich údržbě nebo o správném chování v tramvajích, autobusech a trolejbusech,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Výukový program byl sestaven takovým způsobem, aby děti zaujal, a ty se tak mohly aktivně zapojovat do připravených činností – např. skládaly puzzle s dopravními prostředky, hrály si na údržbu vozů ve vozovnách či doplňovaly rýmovačky s tématikou MHD.  

„Děti poznávaly různé dopravní prostředky, učily se, jak se správně rozhlédnout před přecházením silnice, jak se chovat v tramvaji, a naopak co se dělat nesmí, což jistě přispěje k jejich bezpečnosti v dopravě. Byly nadšené, “ zhodnotila Jarmila Klímová, ředitelka MŠ Fanderlíkova.

Z výukového programu si děti vždy odnesly dětské jízdenky, které si následně mohly samy vymalovat. Dále obdržely pracovní list s básničkou a obrázky ilustrující špatné chování ve vozech. Mateřské školy dostaly publikaci se stejnojmenným názvem výukového programu. 

„Závěrečná omalovánka a další materiály věnované dopravním podnikem byly milým dárečkem a budou sloužit k výuce našich dětí i do budoucna,“ doplnila Gabriela Chmelíková z MŠ Štolcova.

Za deset měsíců realizace programu se akce zúčastnilo přes 1 300 dětí z 32 brněnských mateřských škol.

Brněnský dopravní podnik plánuje na tuto akci od září navázat podobným projektem, který bude tentokrát zaměřen na děti ze základních škol.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru