Otevřít menu
Doprava dnes
-

Brněnský dopravní podnik nakoupil 31 nízkopodlažních autobusů za 154 milionů Kč

Dopravní podnik města Brna (DPMB) nakoupil dalších 31 nízkopodlažních klimatizovaných autobusů SOR NS12 za 154 milionů korun. Využil rámcovou smlouvu z roku 2020, a vozy tak nakoupil za tehdy platnou cenu 4,95 milionu za kus.

10:03 / 20. května 2022
Brněnský dopravní podnik nakoupil 31 nízkopodlažních autobusů za 154 milionů Kči

Foto: dpmb.cz

Do Brna už první čtyři autobusy z této dodávky dorazily, zbylé bude mít dopravce k dispozici do konce letošního roku. Dopravní podnik už 20 těchto autobusů od roku 2020 využívá. Informoval o tom v tiskové zprávě.

"Využití rámcové smlouvy z roku 2020 je pro nás v současné době rostoucích cen velmi výhodné. Vozy nakoupíme za cenu, kterou jsme vysoutěžili před dvěma lety, tedy za 4,95 milionu korun za kus. Nákup naftových autobusů nám v komplikované ekonomické situaci způsobené vysokými cenami energií umožní větší variabilitu ve výpravě vozů. Ve chvíli, kdy řešíme extrémní zdražení plynu, můžeme dočasně omezit nasazování autobusů na CNG a vypravovat místo nich naftové," uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek s tím, že vozy splňují nejpřísnější emisní limity.

Nízkopodlažní klimatizované autobusy nahradí v provozu starší kusy, které bude DPMB postupně vyřazovat. Autobusy s kapacitou 105 cestujících mají celočalouněné sedačky, USB nabíječky a širokoúhlé LCD monitory.

Dopravní podnik města Brna provozuje 330 autobusů. Po dodávce zbývajících vozů SOR bude 322 z nich nízkopodlažních, což je téměř 98 procent.

Publikoval: Bc. Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru