Otevřít menu
Doprava dnes
-

Brněnský dopravní podnik už nakoupil z evropských dotací vozy za více než půl miliardy korun

Za posledních deset let se brněnskému dopravnímu podniku podařilo získat z evropských dotací přes 2,4 miliardy Kč. Finance podnik využil jak na nákup vozidel, tak na investice do infrastruktury. V současné době má Brno přislíbeno ještě zhruba 1 miliardu Kč na trolejbusy a tramvaje.

10:22 / 15. června 2023
Brněnský dopravní podnik už nakoupil z evropských dotací vozy za více než půl miliardy koruni

Foto: DPMB se daří čerpat evropské dotace. Zdroj: SDP ČR

Od roku 2014 se Dopravnímu podniku města Brna (DPMB) podařilo získat dotace z evropských fondů ve výši přesahující 2,4 miliardy korun. Aktuálně bude podnik čerpat dotaci z Evropské unie v hodnotě 540 milionů korun na nákup čtyřiceti trolejbusů Škoda 27Tr a pěti tramvají Škoda ForCity Smart 45. Nákup nových vozidel ovšem podpoří i město Brno, jelikož čerpání finanční podpory je nově možné až po uhrazení faktur. Z tohoto důvodu je nutné mít vlastní rezervu. Dotace navíc pokrývá 70 procent ceny, zbytek musí dopravní podnik uhradit ze svého.

„Brněnská MHD je na velmi vysoké úrovni. Jsme si toho vědomi a chceme tento standard udržet. Proto je nutné vozový park neustále obnovovat a modernizovat.  Dopravní podnik má v zásobě projekty, které jsou rozpracované, když se objeví výzva, je připraven se do ní přihlásit. A díky dobrému zpracování projektové žádosti také uspět,“ uvedla Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Trolejbusy Škoda 27Tr

Brněnský dopravní podnik pořídil v posledních třech letech z dotací na čtyři desítky trolejbusů Škoda 27Tr. Tato nízkopodlažní kloubová vozidla o délce 18 metrů mají kapacitu 120 osob. Trolejbusy nejčastěji vozí cestující na páteřních linkách 25, 26 a 37. Vozy jsou vybaveny klimatizací, USB nabíječkami i informačním systémem s LCD monitory. Jeden vůz Škoda 27Tr byl koupen za více než 11 milionů korun.

Tramvaje Škoda ForCity Smart 45T

V Brně přibydou kromě zmíněných trolejbusů i obousměrné tramvaje Škoda ForCity Smart 45T s plně klimatizovaným interiérem a kapacitou 233 cestujících. Jedno vozidlo o délce 31 metrů vychází skoro na 60 milionů korun.

„Podařilo se nám uspět ve výzvě Integrovaného regionálního operačního programu se třemi etapami nákupu, a to s příslibem dotace ve výši téměř 630 milionů korun. Na aktuálně pořízených pět vozů budeme v I. etapě čerpat přes 209 milionů. Současně máme zajištěny finanční prostředky na II. a III. etapu nákupu v celkové výši 419 milionů,“ popsal Miloš Havránek, generální ředitel DPMB. 

Čerpání dotací i v budoucnu

Dopravní podnik hodlá čerpat evropské dotace i nadále.

„V nejbližší době budeme podávat žádost o dotaci na výstavbu tramvajové smyčky Pisárky a na modernizaci tramvajové tratě do Modřic,“ dodal Havránek. Následovat bude žádost o finance na stavbu tramvajové tratě na Kamechy.  

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru