Otevřít menu
Doprava dnes
-

Brněnský dopravní podnik v boji proti černým pasažérům

Cestující bez platného jízdního dokladu si od května v Brně připlatí. Dopravní podnik totiž zvyšuje pokuty a současně s tím i navyšuje počty kontrol revizorů. Za poslední tři měsíce jelo načerno přes 10 tisíc lidí.

19:01 / 28. dubna 2023
Brněnský dopravní podnik v boji proti černým pasažérůmi

Foto: Černí pasažéři si v Brně připlatí. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik města Brna (DPMB) zvyšuje od 1. května 2023 pokutu za jízdu bez platného jízdního dokladu z 800 Kč rovnou na 1 000 Kč. Podnik mimo jiné reaguje na situaci, kdy za uplynulé tři měsíce jelo načerno 10 087 pasažérů. Revizoři nejčastěji bez jízdenky přistihli lidi ve věkové skupině 18-25 let (26 %) a 30-40 let (21 %).

 „Důvodem je prevence a také zjednodušení administrativy. Je nutné si uvědomit, že jízdné v brněnské MHD se více než 10 let nezvedalo a nákup jízdenky je velmi jednoduchý. Není tak důvod, proč jezdit bez ní. Pokud tak někteří lidé činí, ať si připlatí,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Pokutu mohou cestující zaplatit na místě, a to hotově i kartou. „Možnost platby kartou jsme zavedli v roce 2016. Terminálem je vybaven každý z našich revizorů. Zhruba 70 % pokut placených na místě je uhrazeno právě bankovní kartou,“ informoval Vít Prýgl, vedoucí tarifního odboru DPMB.

Pokud se pasažéři rozhodnou pokutu ve voze neplatit, stále je jim nabízena možnost uhradit dlužnou částku přes e-shop www.brnoid.cz, na doplatkové pokladně DPMB nebo zasláním peněz na účet podniku. V takových případech je však sankce stanovena na 1 500 Kč plus cena základní jízdenky 25 Kč.

Brněnský dopravní podnik se rozhodl navýšit nejen pokutu, ale zvýšit i počty kontrol revizorů. „Naši zákazníci jsou ti, kteří za naše služby platí. Chceme, aby měl v budoucnu každý obyvatel Brna šalinkartu, proto pracujeme na speciálním bonusovém programu, který by měl těmto lidem přinést určité výhody. Připadá mi spravedlivé, že ti, kteří nehodlají respektovat, že se za jízdu MHD platí, budou muset zaplatit vyšší sankci. Navíc zvýšíme počty pravidelných kontrol, a to jak ve dne, tak i v noci,“ doplnil Havránek.

Během roku 2022 bylo v Brně přistiženo 34 401 neplatičů.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru