Otevřít menu
Doprava dnes
-

Budoucnost dopravy ve městech? Velomobil může „dobýt“ svět!

Že jste viděli šlapací „auta“ jen ve filmu či pohádce? Ale kdeže, tyto silniční kousky zůstávaly dlouhá léta obskurní zábavou pro pár podivínů. Nástup elektrických kol však naprosto změnil pravidla hry! Jedná se zcela o praktický a ekologický způsob městské dopravy.

6:58 / 21. listopadu 2022
Budoucnost dopravy ve městech? Velomobil může „dobýt“ svět!i

Foto: Velomobil (zdroj: Swiss cycles).

Výše zmíněné alternativní způsoby dopravy vtrhly v posledních letech do ulic světových metropolí jako velká voda. Vedle automobilů a tramvají si tak jimi klestí cestu skútry, kola, elektrické koloběžky, segwaye i skateboardy. Přesto technologické firmy neustávají ve vývoji dalších prostředků, které usnadní pohyb po velkých městech.

Velomobil je jedním z nejnovějších vynálezů. Jedná se o vozítko kombinující jízdní kolo a automobil, které by se dalo zároveň přirovnat k pozemnímu šlapadlu. V zásadě jde o obyčejné elektrokolo umístěné pod kapotou, která cyklistu chrání zejména před nepřízní počasí a zajišťuje lepší aerodynamiku, tudíž i vyšší bezpečnost. Ke stabilnější jízdě přispívá rovněž fakt, že oproti standardnímu bicyklu mívají velomobily zpravidla čtyři kola – existují však výjimky, jako třeba kanadská tříkolka Veemo

Podle velikosti konkrétního modelu pak může uživatel buď zamířit do cyklopruhu, nebo se vmísit mezi běžná auta. Nemusí se přitom obávat, že by zdržoval provoz, pokud hybridní vozítko dokáže udržet průměrné městské tempo kolem 50 km/h. A dosud nejvyšší naměřená rychlost elektrického velomobilu dosáhla dokonce 130 km/h.

Šetrná budoucnost

Bicykly s ochranným „krunýřem“, který pojal dva vedle sebe sedící pasažéry, se vyráběly již před druhou světovou válkou. Nikdy si však nezískaly masovou popularitu a ze scény je postupně vytlačily klasické automobily, jimž hrál do karet levný benzin a stále ještě poměrně prázdné silnice. Renesanci zažívají velomobily teprve dnes, kdy se nápadu chopilo hned několik firem s vidinou ekologické budoucnosti městské dopravy. Lákají nejen na šetrný a relativně nízkonákladový provoz, ale zejména na pohodlí nesrovnatelné s jízdním kolem, které navíc mnozí lidé ve městech nevyužívají ze strachu o svou bezpečnost.

Mezi pionýry znovuzrozeného zájmu o velomobily se řadí i britská společnost Northern Light Motors (NLM), původně vyvíjející elektrokola. Za konceptem nejnovějšího prototypu „koloauta“ stojí designér Graham Browne, který několik let spolupracoval s automobilkami Jaguar Land Rover či Bentley. Od roku 2016 se však specializuje na navrhování nízkoemisních modelů, jež by mohly v dohledné době postupně nahrazovat auta se spalovacími motory. Vlastní velomobil představila NLM před dvěma lety a podle výrobců předčil jeho výkon při sérii testovacích jízd veškerá očekávání. K dispozici jsou dvě verze, klasická a s elektrickým pohonem, přičemž druhá jmenovaná slibuje na jedno nabití dojezd až 80 km. 
 

Autor: František Spáčil (zdroj: NLM).

Budoucnost dopravy ve městech? Velomobil může „dobýt“ svět! Foto: Velomobil (zdroj: Swiss cycles)..
zpět na články

inzerce

nahoru