Otevřít menu
Doprava dnes
-

Budovu ministerstva dopravy navštívilo téměř 800 lidí

V sobotu se v rámci festivalu Open House Praha otevřelo veřejnosti sídlo Ministerstva dopravy ČR. Návštěvníci se tak mohli povídat i do běžně nepřístupných prostorů.

9:32 / 21. května 2024
Budovu ministerstva dopravy navštívilo téměř 800 lidíi

Foto: V sobotu 18. května mohli zájemci zdarma navštívit budovu Ministerstva dopravy ČR. Zdroj: MD ČR

Od 13. do 19. května 2024 probíhal festival otevřených budov Open House Praha, který umožnil zájemcům zdarma nahlídnout až do 115 budov a prostorů. V rámci této akce byla v sobotu 18. května už podruhé veřejnosti zpřístupněna i budova Ministerstva dopravy České republiky. Návštěvníci se tak mohli podívat na mramorový ochoz, páternoster, „Husákův byt“ či unikátní kryt s pracovním stolem Gustáva Husáka v suterénu.

„Budova byla dostavěna na začátku 30. let, kdy za první republiky vznikaly krásné a velkorysé stavby. A právě tento vestibul tuto architektonickou epochu odráží,“ popsal Martin Kupka, ministr dopravy.

Prohlídkový okruh začínal ve vstupním vestibulu. Podle ministra dopravy Martina Kupky se jedná o jeden z nejkrásnějších prostorů budovy. Prohlídková trasa vedla také přes pracovnu ministra dopravy, který osobně příchozí návštěvníky vítal.

„Těší mě zájem lidí o ministerstvo, zajímají se nejen o historii, ale i o současnost, o to, co všechno má resort na starosti, co všechno roste v dopravní infrastruktuře,“ uvedl ministr dopravy.

Zájemci o sídlo Ministerstva dopravy ČR mohli obdivovat architekturu Antonína Engela, prohlédnout si rekonstrukci kancelářských místnostní i některé původní vybavení. Průvodci pak dále návštěvníky zavedli do hlavních jednacích místností resortu, kde probíhají důležitá jednání.

Sídlo Ministerstva dopravy České republiky navštívilo téměř 800 návštěvníků.

O budově Ministerstva dopravy ČR

Objekt byl postaven v novoklasicistním stylu v letech 1927–1932 pro československé ministerstvo železnic. Od roku 1960 do roku 1989 byla stavba centrem totalitního režimu – sídlil zde Ústřední výbor KSČ. Nejvyšší komunističtí představitelé zde měli i své byty.

V současnosti je budova na vltavském nábřeží sídlem nejen ministerstva dopravy, ale také ředitelství společnosti České dráhy a sídlí zde i Ředitelství vodních cest České republiky.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

Budovu ministerstva dopravy navštívilo téměř 800 lidí Foto: Účastníky akce přivítal ve své kanceláři sám ministr dopravy Martin Kupka. Zdroj: MD ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru