Otevřít menu
Doprava dnes
-

Byl představen plán výstavby dálnic a silnic v letošní stavební sezoně

Ministerstvo dopravy spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR představily plán stavební sezony 2023 na dálnicích a silnicích I. třídy. V současnosti se staví rekordních 265,2 km nových dálnic a silnic I. třídy na celém území České republiky.

18:42 / 7. dubna 2023
Byl představen plán výstavby dálnic a silnic v letošní stavební sezoně i

Foto: I letošní rok se může pyšnit rekordní rozestavěností silnic a dálnic. Zdroj: MD ČR

Ministr Martin Kupka a ředitel Radek Mátl představili plán výstavby dálnic a silnic v letošní stavební sezoně. Počítá se s tím, že díky vysoké rozestavěnosti dojde v následujících dvou letech k otevření 133,5 kilometrů nových dálnic na zelené louce. Společně s tím bude také zprovozněno 82 kilometrů silnic I. třídy.

 „Rekordní rozestavěnost dálničních a silničních staveb pokračuje i v roce 2023. Pracuje se na celkem 265,2 kilometrech, konkrétně na 158 kilometrech dálnic a 107,2 kilometrech silnic I. třídy. Ve výběrovém řízení se navíc nachází dalších 85,3 km dálnic a silnic I. třídy,“ informoval Martin Kupka, ministr dopravy ČR.

Nové úseky silnic a dálnic

Na které nové úseky dálnic se mohou řidiči v příštích dvou letech tedy těšit? Půjde například o D6 u Krupé, D49 mezi Hulínem a Fryštákem či D3 v úseku Úsilné – Kaplice nádraží. Dojde i na výstavbu části D55 z Babic do Bzence. Řidiči se také letos projedou po nových úsecích na D48 a na dálnici D7.

Ze silnic I. třídy jmenujme například obchvat Karviné, úsek na I/36 Časy – Holice, obchvat Doudleb nad Orlicí, Mošnova, Bludova či Jaroměře a přeložku silnice I/27 v úseku Šlovice – Přeštice.

„Dobrou zprávou v dnešní době je i proinvestiční stavební rozpočet pro letošní rok, kdy jen ŘSD má k dispozici 65,5 miliard korun. Je to důležitý krok k oživení ekonomiky a konkurenceschopnosti České republiky v Evropě,“ dodal Kupka. 
    
Hlavní stavby roku 2023

Mezi hlavní stavy letošního roku můžeme zařadit další úseky D35 (D35 Hořice – Sadová, D35 Vysoké Mýto – Džbánov, D35, Janov – Opatovec a D35 tunel Homole). Dále sem patří úsek D11 z Trutnova na státní hranice s Polskem, který by se měl v tomto roce dostat do fáze realizace. Také bychom neměli zapomenout na výstavbu D55, jež se přesune dále do oblasti Olomouce a Kokor.

„Stavební práce se zcela nezastavily ani přes zimu a díky tomu se nám daří na všech hlavních stavbách dodržovat harmonogram výstavby. V letošním roce chceme rozestavět hlavně úseky na dálnicích D35, D55 a příhraniční úsek hradecké D11. Pokračovat bude i výstavba důležitých obchvatů měst a obcí, které odvádí tranzitní dopravu z jejich center,“ uvedl Radek Mátl, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Kompletní přehled všech připravovaných i realizovaných staveb je k nalezení na interaktivní mapě webu www.rsd.cz

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: MD ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru