Otevřít menu
Doprava dnes
-

Část dálnice D55 získala do roku 2027 prodloužení posudku EIA

Ministerstvo životního prostředí prodloužilo platnost posudku EIA z roku 2006 pro stavbu dálnice D55 v úseku mezi Moravským Pískem a Rohatcem na Hodonínsku do července 2027. Tento úsek je 17 kilometrů dlouhý, přičemž se část z Moravského Písku do Bzence již staví, avšak na další část Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nemá územní rozhodnutí.

22:05 / 9. července 2022
Část dálnice D55 získala do roku 2027 prodloužení posudku EIA i

Foto: Dálnice D55. Zdroj fotky: ŘSD.

ŘSD předpokládá začátek stavby do Bzence-přívozu v roce 2028

Podle aktuálních informací na svém webu předpokládá, že se začne stavět další úsek až okolo roku 2030. Původní EIA byla platná do konce roku 2018, před vypršením platnosti silničáři požádali o prodloužení. Až do letoška dodávali doplňující dokumenty, na jejichž základě ministerstvo platnost prodloužilo. Zda však prodloužení bude stačit, není jisté. Například na úsek Bzenec - Bzenec-přívoz žádali silničáři o územní rozhodnutí v roce 2008, ale dosud je nemají. Přípravu komplikuje to, že dálnice má procházet Bzeneckou doubravou, což je přírodně cenná lokalita a do přípravy stavby vstupují ekologové a spolky. Úsek z Bzence do Bzence-přívozu má vést mezi železnicí a silnicí druhé třídy, dále do Rohatce je těleso dálnice naplánované souběžně s železniční tratí.

Podle informačních listů k jednotlivým stavebním úsekům ŘSD předpokládá začátek stavby do Bzence-přívozu v roce 2028, dále na jih do Rohatce o rok později. Termíny aktualizovali silničáři letos. Územní rozhodnutí by měly obě stavby podle předpokladů získat v roce 2024.

V posledních letech se stavělo a staví na sever od Bzence. Úsek z Bzence do Moravského Písku se začal stavět letos a hotový má být v roce 2025. Dále na sever do Starého Města se staví od loňska a první auta po nové dálnici mají vyjet v roce 2024. Ve stejném roce se má otevírat i úsek do Babic. Od loňska se také jezdí po obchvatu Otrokovic, od nich na sever už je dálnice několik let v provozu až téměř do Přerova, od Hulína je identická s dálnicí D1. Zbývá ještě také postavit úsek od Babic na sever k otrokovickému obchvatu, s jehož provozem se počítá od roku 2026. Dosud se ale stavět nezačal.

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

Stavba dálnice D55 Moravský Písek - Bzenec:

zpět na články

inzerce

nahoru