Otevřít menu
Doprava dnes
-

ČD-Telematika vybaví lokomotivy řady 365.5 pro ČD Cargo zabezpečovačem ETCS

ČD Cargo si nechalo vybavit své lokomotivy řady 365.5 novým zabezpečovačem ETCS. Pro nákladního dopravce toto vybavení provedla ČD-Telematika, která tímto evropským zabezpečovačem zpětně vybaví 30 lokomotiv. Mobilní část systému ETCS zajistí Telematika společně se společnostmi Siemens, Škoda Transportation a AŽD Praha.

14:53 / 27. září 2022
ČD-Telematika vybaví lokomotivy řady 365.5 pro ČD Cargo zabezpečovačem ETCSi

Foto: Lokomotiva řady 365. ČD Cargo. Zdroj fotky: ČD Cargo.

Vítězství ve veřejné soutěži na dovybavení lokomotiv řady 363.5 systémem ETCS pro ČD Cargo má pro nás zvláštní význam

Instalace nových zabezpečovačů ETCS pro ČD Cargo zajistí ČD-Telematika se společnostmi Siemens, Škoda Transportation a AŽD Praha v závodě Škoda Pars v Šumperku. „Vítězství ve veřejné soutěži na dovybavení lokomotiv řady 363.5 systémem ETCS pro ČD Cargo má pro nás zvláštní význam,“ uvedl Tomáš Businský, člen představenstva a ředitel úseku Infastruktura ČD – Telematiky. „Součástí dodávky na klíč je totiž i homologace pro provoz v Maďarsku, které tak po Slovensku a Polsku dále rozšiřuje oblast, kde jsme takové služby klientovi schopni dodávat,“ řekl Tomáš Businský.

Lokomotivy 363.5 jsou významným hnacím vozidlem ČD Cargo především v mezinárodní dopravě, kde je dopravce hojně využívá pro vedení expresních nákladních vlaků. Tyto vlaky vznikly přestavbou jednotek původní řady 163 v letech 2010 až 2013. Mohou operovat v oblastech jak se stejnosměrnou, tak i střídavou napájející soustavou a jsou plně schválené pro provoz na Slovensku a v Maďarsku, což jim umožňuje vést vlaky napříč těmito státy bez nutnosti přepřahání hnacího vozidla. Lokomotivy jsou také vybaveny tzv. dvojčlenným řízením, což v praxi znamená, že v případě potřeby mohou být pro vedení vlaku využity najednou dvě navzájem propojená vozidla.

„Cílem společnosti ČD Cargo je, aby lokomotivy řady 363.5 byly hned na počátku součástí flotily lokomotiv pro výhradní provoz pod ETCS,“ řekl David Jelínek, ředitel odboru hospodaření s kolejovými vozidly ČD Cargo. „Se společností ČD – Telematika intenzivně spolupracujeme v oblasti mobilní části ETCS již od března roku 2019, kdy byla zahájena implementace zabezpečovače do lokomotiv řad 163 a 363. Za tři roky jsme společně posbírali mnoho zkušeností a zdolali řadu výzev, neboť v mnoha ohledech byl tento projekt první v České republice. Nový projekt bude z technického hlediska ještě zajímavější. S ohledem na řídicí systém lokomotiv řady 363.5 bude totiž technické řešení více provázáno s digitálním světem,“ dodal David Jelínek.

Autor: Karel Geba (Zdroj: ACRI)

zpět na články

inzerce

nahoru