Otevřít menu
Doprava dnes
-

ČD zřejmě prodlouží omezení pendolin, dopravci ale očekávají postupný růst

České dráhy nejspíš prodlouží omezení vlaků pendolino mezi Prahou a Ostravou až do března. Další omezení provozu však dráhy ani další dopravci nyní neplánují. Poptávka je podle některých dopravců nyní lehce nad polovinou zájmu obvyklého před krizí, proti loňsku je však o něco vyšší. V následujících týdnech by měla poptávka po cestování růst. Vyplývá to z informací dopravců pro ČTK.

13:23 / 12. února 2022
ČD zřejmě prodlouží omezení pendolin, dopravci ale očekávají postupný růsti

Foto: cd.cz

"Aktuálně se poptávka cestujících po přepravě ve vnitrostátní dopravě opět začíná navyšovat. Mírně odlišná je situace v mezinárodní dopravě, kde v důsledku výpadku globálních cestujících je nárůst pozvolnější," popsal současnou situaci provozní manažer RegioJetu Jiří Jahelka.

ČD kvůli nižšímu zájmu v lednu omezily provoz vlaků pendolino mezi Prahou a Ostravou. To mělo původně trvat do konce února, omezení se však nejspíš prodlouží i do března. Obnovení jejich provozu bude závislé na vývoji poptávky, uvedl Šťáhlavský. "Ve špičce vlaky jedou. Předpokládáme, že se omezení ještě prodlouží na březen 2022," dodal.

Cestování v minulých týdnech podle Českých drah negativně ovlivňovala koronavirová vlna varianty omikron. Ve vlacích se to projevilo například úbytkem žáků a studentů, kdy řada škol přešla na distanční výuku, mnoho lidí také skončilo v izolaci či karanténě. Podle mluvčího Petra Šťáhlavského je i přesto oproti loňsku zájem o něco vyšší, předcovidovým číslům je však poptávka stále hodně vzdálená.

Další omezování spojů v tuto chvíli dopravci nechystají. "Naopak aktivně vyhodnocujeme přepravní data a na jejich základě posilujeme exponované spoje tak, aby kapacita nabízela komfort i místa navíc," podotkl Jahelka. Také České dráhy podle mluvčího počítají s tím, že s ústupem vlny omikron a rozvolněním některých opatření nastane oživení poptávky.

Publikoval: Bc. Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru