Otevřít menu
Doprava dnes
-

Čelákovice se dočkají veřejného přístaviště pro malá plavidla a osobní lodě

V úterý 20. září 2022 slavnostně zahájil stavbu veřejného přístaviště pro malá plavidla a osobní lodě v Čelákovicích ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Spolu s ním výstavbu započali Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest ČR a starosta města Čelákovice Josef Pátek.

13:36 / 20. září 2022
Čelákovice se dočkají veřejného přístaviště pro malá plavidla a osobní loděi

Foto: Zahájení stavby veřejného přístaviště pro malá plavidla a osobní lodě v Čelákovicích. Zdroj fotky: Ministerstvo dopravy.

V Čelákovicích byla zahájena výstavba prvního veřejného přístaviště pro malá plavidla

V Čelákovicích byla zahájena výstavba prvního veřejného přístaviště pro malá rekreační plavidla na labské vodní cestě ve Středočeském kraji a řadí se tak mezi další přístaviště realizovaná Ředitelstvím vodních cest ČR. Turisté budou mít možnost zakotvit svou loď až na dobu 48 hodin a z odběrných sloupků doplnit vodu či čerpat elektřinu. U nového mola, které bude 83 metrů dlouhé, se bude moci vyvázat až 16 malých rekreačních plavidel. Přibližně 100 m dále po proudu bude nové přístaviště osobních lodí s plovoucím molem a lávkou na břeh, kde budou moci přistávat i největší osobní lodě plující po Labi. Novinkou bude připojení na elektřinu, aby nebylo nutné při stání používat naftové agregáty, a připojení na pitnou vodu pro doplnění palubních tanků.

Stavbaři zajistili mikropiloty pro základy přístaviště pro osobní lodní dopravu pod lávkou. Přístaviště bude složeno ze dvou ocelových plovoucích mol, přičemž pohodlný nástup i do větších osobních lodí umožní dvě úrovně mola.

Stavební práce na přístavišti pro osobní lodní dopravu by měly být dokončeny do konce roku. Výstavba přístaviště pro malá plavidla by měla být hotova do příští plavební sezóny. Náklady na oba projekty činí 36 milionů korun. My teď opravdu zažíváme renesanci vodní turistiky. To, co se buduje tady v Čelákovicích, znamená spojení jak lodí osobní dopravy, tak těch malých plavidel. Je to takové spojení, aby kdokoliv se vydá na řeku, tak mohl bezpečně zakotvit. Může zároveň načerpat vodu a nabít baterky pro své lodě. To je příspěvek k tomu, aby se lodní turistika dále rozvíjela," pronesl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Na celém toku Labe a Vltavy chceme rozvinout kvalitní infrastrukturu, říká ředitel Ředitelství vodních cest ČR

Mnoho lidí teď cestuje po českých řekách, a proto se rozvíjí i české lodní cesty, které by se měly rozvíjet. Proto Ředitelství vodních cest plánuje příští rok 15 nových přístavišť. "Na celém toku Labe a Vltavy chceme rozvinout kvalitní infrastrukturu, v jiných zemích jsou v tom o krok dál, ale zájem české veřejnosti roste," řekl ministr dopravy. Ředitelství vodních cest ČR spravuje na Labi a Vltavě 6 přístavišť pro malá plavidla, přičemž tento rok chce dokončit dalších 6 a dvě pro osobní lodní dopravu. Přístavišť pro osobní lodní dopravu by v příštím roce mělo vyrůst sedm. "Vycházíme vstříc poptávce po rekreační plavbě, která je v poslední době obrovská," řekl na akci ředitel Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

Město Čelákovice bude po dokončení přístaviště objekt dále rozvíjet, přičemž zaplatí přípojku body. "Pro nás je to dlouho očekávaná stavba, plánujeme sem postavit příjezdovou cestu a v prostoru pod lávkou by pak měla vyrůst restaurace a zázemí pro návštěvníky města, kteří k nám přijedou po vodě," dodal starosta města Josef Pátek (ODS).

Stavby se financují ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Přístaviště pro osobní lodě bude stát 10,5 milionu korun bez DPH a přístaviště pro malá plavidla vyjde na 25,5 milionu korun bez DPH. Zhotovitelem staveb je Labská, strojní a stavební společnost.

Autor: Karel Geba

zpět na články

inzerce

nahoru