Otevřít menu
Doprava dnes
-

Čemu se bude věnovat nová sada otázek v autoškolách? To představil Milan Janda z Odboru agend řidičů a Jiří Novotný z Asociace autoškol

Odbor agend řidičů Ministerstva dopravy představil novou sadu otázek, kterou budou muset žadatelé o řidičské oprávnění řešit. Bude se týkat bezpečné vzdálenosti a věnování se řízení. To na Ministerstvu dopravy v úterý 20. září prozradil Milan Janda z Ministerstva dopravy a místopředseda Asociace autoškol Jiří Novotný.

8:25 / 22. září 2022
Čemu se bude věnovat nová sada otázek v autoškolách? To představil Milan Janda z Odboru agend řidičů a Jiří Novotný z Asociace autoškoli

Foto: Milan Janda z Odboru agend řidičů a Jiří Novotný z Asociace autoškol při prezentaci nových sad otázek. Zdroj fotky: Ministerstvo dopravy.

Získané statistiky Ministerstva dopravy využijeme při vzdělávání učitelů autoškol

Budoucí řidiči si budou muset u teoretických testů poradit s otázkami týkajících se bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, věnování se řízení, specifik podzimní jízdy nebo návratu dětí do škol. Tuto sadu představili zástupci Ministerstva dopravy a Asociace autoškol. Milan Janda z Odboru agend řidičů a Jiří Novotný, místopředseda Asociace autoškol, navíc zhodnotili dosavadní zkušenosti uchazečů s novými typy otázek.

Představujeme již čtvrtou sadu nových otázek, se kterou se žadatelé o řidičský průkaz budou v autoškolách potkávat od 24. října. Zaměřují se hlavně na dodržování dvousekundové bezpečné vzdálenosti a věnování se řízení. Zmiňují také situace, které přicházejí nyní na podzim, kdy řízení auta může ovlivnit například zhoršená viditelnost nebo vlhká vozovka. Díky novým otázkám budou nastávající řidiči na tyto situace lépe připraveni a naučí se je zvládat,“ řekl Milan Janda z Odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.

Získané statistiky Ministerstva dopravy využijeme při vzdělávání učitelů autoškol, kteří budou dále přenášet tyto své poznatky žadatelům o řidičské průkazy. Tyto údaje jsou pro nás důležité,“ podotkl místopředseda Asociace autoškol ČR Jiří Novotný.

Teoretické zkoušky žadatelů o „řidičák“ se skládají na počítačích v 206 obcích s rozšířenou působností po celé České republice. Testy se skládají online v systému Ministerstva dopravy, které si může každý vyzkoušet na Testy (mdcr.cz). V testech jsou zahrnuty i nové otázky, které si lze zodpovědět zde noveotazky.cz. S testovými otázkami ke zkouškám v autoškole se ročně setká až 120 tisíc zájemců o řidičské oprávnění, kterým se snaží ukázat aktuální trendy v silniční dopravě.

Autor: Karel Geba

zpět na články

inzerce

nahoru