Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ceny CNG se až na výjimky vrátily do normálu

Zatímco během loňského podzimu stál metr krychlový stlačeného zemního plynu (CNG) v průměru i více než 53 Kč, nyní je průměrná cena množství odpovídajícího jednomu litru benzínu asi 23 Kč/m3. Jediná plnicí stanice v Česku ještě prodává killogram CNG za 99 Kč, tedy za 71 Kč/m3. Celkově však již cenové šílenství odeznělo.

17:20 / 9. července 2023
Ceny CNG se až na výjimky vrátily do normálu

Plynová krize loni vyhnala ceny CNG do nevídaných hodnot. Nejdražší byl zemní plyn pro automobily na podzim, kdy se prodával průměrně bezmála za 75 Kč/kg. Na několika plničkách se cena vyšplhala dokonce na 139,90 Kč/kg. 

Přepočteme-li loňská maxima na cenu za metr krychlový, což je ekvivalent jednoho litru benzínu, je to totéž, jako by benzín stál téměř 100 Kč, resp. více než 53 Kč v případě průměrné ceny. „Aktuálně se ceny na plničkách pohybují v průměru přes 32 Kč/kg, což odpovídá asi 23 Kč/m3. Jsou tak méně než poloviční oproti loňským extrémům a vracejí se k normálním hodnotám,“ říká Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která poskytuje firmám i živnostníkům CNG karty akceptované na plnicích stanicích innogy Energo a E.ON Energie. 

A dodává, že cenová výhoda CNG ve srovnání s benzínem je nyní ještě výraznější než 2 roky nazpět, než začaly cenové turbulence zemního plynu. Zatímco litr benzínu byl kupříkladu na konci března 2021 průměrně asi o 11 korun dražší než srovnatelné množství CNG, nyní je cenový rozdíl 14 korun. „Nejnižší cena na trhu aktuálně činí 27,90 Kč/kg, což odpovídá asi 19,90 Kč/m3. To je obdobná cenová hladina, jaká na trhu v průměru panovala v prvním pololetí roku 2021, než začala nabíhat plynová krize,“ připomíná Damir Duraković s tím, že nejnižší cena plynu je dostupná pro firemní zákazníky s CNG kartami Axigonu v největší síti plniček innogy.

Z monitoringu trhu, který provádí nákupní aliance Axigon, vyplývá, že od začátku roku byly v Česku zprovozněny 4 nové plnicí stanice CNG, kterých je tak nyní již více než 230. Ceny CNG se vrátily na běžné úrovně až na několik výjimek: pět plniček prodává kilogram CNG za více než 40 Kč, jedna si účtuje 78,65 Kč/kg a další dokonce 99,90 Kč/kg. Za první pololetí letošního roku Axigon předběžně odhaduje meziroční růst odběrů CNG svých klientů o 24,1 %. 

Autor: Karel Geba (zdroj: TZ Axigon)

zpět na články

inzerce

nahoru