Otevřít menu
Doprava dnes
-

Češi ovládli segment leasingu automobilů na Kypru

Společnost Ta Meri Finance na Kypru již druhým rokem zajišťuje financování vozidel – luxusních pro jednotlivce i těch běžnějších pro firemní účely. Byznysu se daří a společnost rostla i během loňského, pro mnohé kritického, roku.

8:23 / 10. listopadu 2021
Češi ovládli segment leasingu automobilů na Kyprui

Foto: ČTK

Segmentu leasingu automobilů na Kypru se daří. Ve financování vozidel vidí Roman Vavroň, výkonný ředitel a zakladatel Ta Meri Finance, velký potenciál. Už i kvůli tomu žádá společnost Kyperskou Centrální Banku o licenci pro finanční leasing. Stane se tak jedinou kyperskou nebankovní společností s touto licencí. O část zisků z byznysu se společnost dělí s kvalifikovanými investory, kteří jsou zainteresovaní ve fondu kvalifikovaných investorů r2p invest SICAV. Výnos v roce 2020 byl 8,39 % p.a.

„Výsledky společnosti poukazují na to, že zájem o financování vozidel určitě je. Naše portfolio roste a rostlo i v covidovém roce – na konci roku 2020 dosáhla velikost portfolia 4,9 milionu eur, za první dva kvartály letošního roku jsme se dostali na 8,3 milionů eur celkové hodnoty vozů. Na Kypru máme možnost obrovského růstu a pokud se nám povede získat financování pro expanzi, vidíme příležitost v působení na Maltě, Blízkém východě a v severní Africe,“ prozrazuje Roman Varoň.

Každého by jistě zajímalo, proč zrovna na Kypru tkví takový potenciál? „Na Kypru jsme objevili díru na trhu, což je samozřejmě základem každého podnikání. V Česku je na poli financování vozidel obrovská konkurence a většinu toho spolkne koncern Volkswagen. My jsme na Kypru téměř jediní, kdo financování vozidel poskytuje,“ upozorňuje Varoň a dodává: „Do karet nám hraje i fakt, že získat úvěr od kyperských bank není vůbec snadné, jsou v tomto ohledu hodně striktní. Zároveň tu ale auto potřebujete. Doprava zde není tak dobře provázaná jako v Česku. Chcete do kanceláře? Potřebujete auto. Chcete na nákup? Musíte si vzít auto. Je to zkrátka nutnost. S nadsázkou mohu říct, že člověk zde raději koupí auto, než aby zaplatil jiné náklady.“

Úvěr jsme schopni schválit do 48 hodin


Operativní leasing je stále na vzestupu. Vnímá to tak Ta Meri Finance. „U nás vede komerční úvěr, a to z jednoho prostého důvodu – rozdílná registrace vozidel. Ve chvíli, kdy si člověk vezme operativní leasing, majitelem vozidla je ze 100 % společnost, v našem případě sesterská společnost ROVI RENT A CAR PVT. LTD., která se zaměřuje právě na full service leasing pro firmy. V tu chvíli dostane vozidlo červenou SPZ. Ne všichni ředitelé a manažeři ale chtějí dávat najevo, že auto není jejich. Proto si raději vezmou komerční úvěr. V tu chvíli vlastní auto z 50 % a registrované je na bílých značkách, což de facto indikuje koupi vozu v hotovosti,“ popisuje výkonný ředitel a zakladatel Ta Meri Finance, Roman Varoň.

Komerční úvěr musejí zajisté nabízet i kyperské banky. „Jenže banky v podstatě nebudou financovat nikoho, kdo není občan Kypru. I když zde máte trvalý pobyt, je pro vás úvěr z banky prakticky nedosažitelný. To je zkrátka realita. Banky považují pole financování vozidel za rizikové, a to nejen na Kypru, ale obecně,“ upozorňuje Varoň. „Navíc, úvěr poskytují většinou do maximální výše 50 000 eur, pro nás je luxusní klient ten, který si bere vozidlo nad 60 000 eur. A na to mu žádná banka peníze neposkytne. Získat úvěr od banky navíc trvá zhruba 3 až 6 týdnů, my jsme schopni ho schválit do 48 hodin,“ dodává Roman Varoň.

 

Autor: Bc. Jakub Cimburek (zdroj ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru