Otevřít menu
Doprava dnes
-

Česká automobilka Škoda Auto míří na vietnamský trh!

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto nedávno potvrdila, že rozšíří své působení také na vietnamském trhu! Očekává se, že již příští rok bude prodávat své evropské modely právě ve Vietnamu. Podrobnější informace o tomto kroku společnosti najdete v článku.

20:07 / 11. října 2022
Česká automobilka Škoda Auto míří na vietnamský trh!i

Foto: Motel auta Škoda Kushaq (zdroj fotky: Škoda Auto).

Škoda Auto v roce 2024 připojí k prodeji ve Vietnamu další modely, jež se v dnešní době vyrábí v Indii. Jedná se konkrétně o modely Kushaq a o něco později také Slavia.  „Vstup na vietnamský trh je dalším logickým krokem v naší strategii internacionalizace. Naše atraktivní modelové portfolio nabízí zákazníkům ty správné produkty, díky nimž budeme moci na tomto vysoce dynamickém trhu využít své silné stránky,“ věří Klaus Zellmer, předseda představenstva společnosti Škoda Auto. 

Modely, které Škodovka vyrábí v Indii, budou ve Vietnamu přímo kompletovat. Automobilka věří, že na novém trhu bude výhledově prodávat až 40 tisíc škodovek ročně. Geografická blízkost Indie navíc přináší skvělé synergické efekty. Již v roce 2024 budeme do Vietnamu dovážet automobilové sestavy z našeho indického závodu v Puné. V konečném důsledku to výrazně posílí naši přítomnost v jihovýchodní Asii,” prozrazuje Klaus Zellmer.

Od roku 2023 bude Škoda dovážet do Vietnamu z Evropy modelové řady Kodiaq, Karoq, Superb a Octavia. Společnost Thanh Cong Motor Vietnam (TC Motor), která bude lokálním partnerem automobilky, následně zabezpečí prodej těchto vozů. TC Motor mimo jiné aktuálně buduje ve Vietnamu výrobní linku pro nová auta v provincii Quang Ninh. Tato linka by měla být dokončena v roce 2024. 

Škodovka chce rozšířit prodejní síť o více než 50 partnerů!

Škoda bude také z Indie posílat do Vietnamu potřebné díly pro výrobu modelů Kushaq a Slavia. Finální montáže pak proběhnou právě ve zmíněné továrně. Vozy budou ve Vietnamu prodávány prostřednictvím místní sítě lokálních partnerů. První partnerské provozovny jsou plánované v Hanoji a Ho Či Minově Městě – na obě tato města připadá převážná většina nově prodaných vozů ve Vietnamu. Škodovka plánuje prodejní síť rozšířit na více než 50 partnerů! 

Předpokladem automobilky Škoda Auto je, že v prvních letech na novém trhu prodá uhruba 30 tisíc vozů! Co bude dál? Po roce 2030 by toto číslo mělo vzrůst na 40 tisíc. Potenciál v novém trhu je jasný díky jeho rychlému růstu. Na tisíc obyvatel ve Vietnamu připadá sice pouze 34 vozidel, ale trend se mění. „Je pravděpodobné, že evropské značky budou ve Vietnamu nabývat na významu díky postupnému rušení cel na zboží z EU do roku 2030. Z tohoto důvodu očekáváme, že celkový roční objem trhu se po roce 2030 zvýší na přibližně jeden milion vozů," věří předseda představenstva společnosti Škoda Auto Zellmer. 

 

Autor: Karel Pláněk (zdroj informací: Škoda Auto).

zpět na články

inzerce

nahoru