Otevřít menu
Doprava dnes
-

Česká společnost AMiT bude dodávat kompletní informační systémy pro vlaky do Indie

Skupina Transportation české společnosti AMiT vyhrála loni dvě aukce na dodávku komponent pro informační systémy pro železniční vozy v Indii. V minulém roce tak společnost zdvojnásobila svůj obrat na indickém trhu. AMiT je aktuálně před podpisem další smlouvy, která zahrnuje dodávání kompletních informačních systémů pro indickou železnici.

18:52 / 21. dubna 2023
Česká společnost AMiT bude dodávat kompletní informační systémy pro vlaky do Indiei

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: AMiT/ACRI.

AMiT platí v Indii za technologického lídra

AMiT platí v Indii za technologického lídra, nový obchod v řádech stovek milionů korun upevní jeho pozici na místním trhu. „Indický trh jsme už v roce 2021 vyhodnotili jako velice perspektivní pro náš obor, s velkým potenciálem pro další růst,“ řekl Aleš Krutina, generální ředitel AMiT, a dodal důvody: „V Indii se masivně investuje do rozvoje a modernizace železnice i metra. Z Evropy a světa navíc přebírají i bezpečnostní standardy, které jsou u nás celosvětově na nejvyšší úrovni. I proto je nám Indie v tomto směru blízká.“

Spolupráce mezi společností AMiT a Indií byla navázána už v roce 2016. Od té doby působí český AMiT v železničním průmyslu na indickém trhu jako technologický lídr vedle Německa, Švýcarska a Francie. Jeho hlavní výhodou je zejména široké portfolio dodávaných produktů. „Podmínkou pro získání zakázky na dodávání kompletních informačních systémů je částečná lokalizace výroby přímo v Indii. Pro tu máme na trhu zajištěného servisního partnera,“ doplnil Krutina a dále řekl: „Pokud náš partner získá zakázku, jsme připraveni zahájit kroky v přípravě lokalizace a příští rok začít s výrobou.“ Indický železniční průmysl vykazuje stabilní a rychle rostoucí vývoj, po Polsku a Turecku je pro AMiT exportní zemí s třetím nejvyšším obratem. AMiTu se však v posledních letech i navzdory covidu dařilo i v České republice. Rok 2022 společnost uzavřela s hospodářským výsledkem přesahujícím 500 mil. Kč.

Společnost AMiT se na českém trhu pohybuje už od svého založení v roce 1992. Za více než tři dekády se jí podařilo stát se jedním z nejvýznamnějších tuzemských výrobců řídicích systémů pro průmyslovou automatizaci a elektroniky pro kolejová vozidla a veřejnou dopravu. V současnosti je řízena ze dvou hlavních centrál v Praze a Brně. Další expanze do zahraničí je proto logickým krokem, který odpovídá významu i stávajícímu profilu firmy, kterou vlastní od loňského roku průmyslová investiční společnost Central Europe Industry Partners (CEIP). „Právě prostřednictvím exportu je možné zajistit růst společnosti a získat nové znalosti o fungování jiného typu trhu, jako je například ten indický. Kromě Indie bychom se dále rozvíjeli například i v Turecku,“ uzavřel Krutina.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ACRI)

zpět na články

inzerce

nahoru