Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy budou dál zajišťovat dopravu na Jizerskohorské železnici

Liberecký kraj uzavřel s Českými drahami novou smlouvu, která vejde v platnost v roce 2026. Smlouva se týká zajištění vlakové obslužnosti na Jizerskohorské železnici. Kraj si od tohoto kroku slibuje zkvalitnění poskytovaných železničních služeb.

11:25 / 23. března 2023
České dráhy budou dál zajišťovat dopravu na Jizerskohorské železnicii

Foto: Na Jizerskohorské železnici budou nasazovány motorové jednotky řady 840. Zdroj: České dráhy

V prosinci roku 2026 vejde v platnost nová smlouva uzavřená mezi Libereckým krajem a Českými drahami týkající se zajištění vlakové obslužnosti na Jizerskohorské železnici. Ta představuje cca 35 % regionální dopravy v Libereckém kraji.

Nová smlouva bude platit až do roku 2033. „Liberecký kraj jako jeden z prvních regionů v České republice dokončuje téměř úplnou generační obměnu vozového parku. Jizerskohorskou železnici jsme vysoutěžili v roce 2011. České dráhy tam získaly smlouvu na patnáctiletý provoz regionálních vlaků až do roku 2026, kdy smlouva se stávajícím dopravcem končí. Naší povinností je samozřejmě zajistit dopravní obslužnost na další roky. Do budoucna počítáme také s prodloužením linek ve směru Mladá Boleslav a Görlitz. Pevně věřím, že se nabídkou dalších možností dojíždění za prací či turistikou zlepší zejména dostupnost hospodářsky slabších oblastí na Tanvaldsku a Frýdlantsku,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. 

Nové vozy

Na tamní trati se již cestující nesvezou soupravou Regionova. Novinkou bude také doplnění stávající flotily o dalších devět vozidel Stadler. „Kvalitu Jizerskohorské železnice chceme novou smlouvou posunout ještě o výrazný kus dále. Proto k současným patnácti klimatizovaným vozům Stadler přibude devět zánovních vozidel stejného typu. Od prosince roku 2026 tak na tamní trati již nevyjedou poslední starší motorové vozy Regionova. Navýšení počtu vozů přinese posílení kapacity nejvytíženějších spojů. Počty cestujících rok od roku rostou a dosavadní omezený počet souprav kapacitně nestačí,“ sdělil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.  

Křídlové vlaky

Další změnou bude také zavedení nové koncepce dopravy, a to tzv. křídlové linkové koncepce. Na jednom vlaku z Liberce totiž vyjede více spojených vozů, které se cestou postupně odpojí a samostatně pak budou pokračovat až do jednotlivých koncových stanic. Rozšířen bude také počet obsluhovaných tratí, a to především o úsek Tanvald – Železný Brod s možným prodloužením osobních vlaků do Turnova. 

„V případě souhlasu Středočeského kraje bychom rádi linky protáhli až do Mladé Boleslavi. Nová smlouva také počítá s možností prodloužení na trati Liberec – Černousy a dále přes polský Zawidów a Zgorzelec až do německého Görlitz, kde jsou pro cestující dobře dostupné kvalitní přípoje ve směrech Berlín, Drážďany, Wroclaw či Jelenia Góra. Nově dopravce nabídne celodenně v pracovní dny přímá spojení mezi Libercem a Plavy, o víkendech pak mohou přibýt přímé vozy na trase Mladá Boleslav – Turnov – Tanvald – Harrachov – Szklarska Poręba. Důležitou podmínkou je však zejména obměna systému výhyben a to, aby správci tratí výrazněji posílili tamní infrastrukturu,“ doplnil Sviták.

Komfortnější jízda

Nákup jízdenek by měl fungovat stejně jako doposud. Liberecký kraj počítá se zachováním všech dnešních staničních pokladen. Vlaky budou vybaveny novými jízdenkovými automaty se snadnějším ovládáním, nově v nich bude možné platit také platebními kartami i bankovkami. Samozřejmostí bude ve vozech také Wi-Fi připojení či větší počet zásuvek pro nabíjení elektroniky.

Nová smlouva přímo navazuje na stávající patnáctiletý kontrakt platný od roku 2011 do prosince 2026.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: České dráhy)

České dráhy budou dál zajišťovat dopravu na Jizerskohorské železnici Foto: Železniční motorový vůz řady 840 typu Stadler. Zdroj: České dráhy. České dráhy budou dál zajišťovat dopravu na Jizerskohorské železnici Foto: Železniční motorový vůz řady 840 typu Stadler. Zdroj: České dráhy.
zpět na články

inzerce

nahoru