Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy budou hledat investora pro lanovku na Ještěd

Společnost České dráhy bude zjišťovat, kdo by měl zájem investovat do výstavby nové lanovky na Ještěd v Liberci. Představenstvo firmy schválilo vypsání takzvaných předběžných tržních konzultací na strategického partnera. Ten zajistí financování obnovy a následný provoz lanové dráhy. ČTK o tom informovala Vanda Rajnochová, mluvčí Českých drah.

18:52 / 28. května 2022
České dráhy budou hledat investora pro lanovku na Ještědi

Foto: www.lanovka-jested.cz

"V této fázi jde v podstatě o průzkum trhu, zda a případně kolik se na trhu nachází potenciálních partnerů, kteří by měli zájem do lanové dráhy investovat. Vypsání předběžných tržních konzultací předpokládáme nejdříve během několika týdnů. Může jít o komerční firmy stejně jako o municipality nebo jiné subjekty," vysvětlila Rajnochová. České dráhy se již dříve domluvily na možné spolupráci s městem, krajem a společností TMR Ještěd, jež v místě provozuje lyžařský areál. Memorandum uzavřely před dvěma měsíci.

Visutá lanová dráha je mimo provoz od konce října loňského roku. Po přetržení tažného lana tehdy spadla jedna ze dvou kabin. Při nehodě zemřel průvodčí, který byl v kabině pro 35 lidí sám. Druhá kabina s třinácti cestujícími zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Ti vyvázli bez zranění. Průvodčí aktivoval záchrannou brzdu. Tím se mu podařilo kabinu prudce sjíždějící zpátky k dolní stanici zastavit. Podle výrobců lanovek oslovených Českými drahami není možné, s ohledem na technické normy, provést pouze základní opravu.

Jako nejpravděpodobnější se z potenciálních řešení zatím jeví varianta nahrazení kyvadlového systému oběžným s menšími kabinkami pro osm až deset cestujících; s výstavbou ve dvou etapách. Podle Rajnochové by v první fázi šlo o obnovu lanovky v nynější délce. "A následně s realizací prodloužení k centrálnímu parkovišti P1 u stanice tramvaje Horní Hanychov," doplnila Rajnochová. K prodloužení lanovky o přibližně 650 metrů ke konečné tramvaje je potřeba změnit územní plán. Nynější trasa měří bezmála 1200 metrů. Dolní stanice se nachází v nadmořské výšce 600 metrů a horní u hotelu s vysílačem ještě o 400 metrů výš.

V letech 1932 až 1933 vybudovala dvoukabinovou lanovku na Ještěd na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. S jedinou velkou přestavbou, jež probíhala mezi roky 1971 a 1975 fungovala lanovka až do loňského roku, kdy ji zastavil pád. Ročně přepravila asi  čtvrt milionu cestujících. Její modernizace si vyžádá stovky milionů korun. Mimo provoz bude pravděpodobně několik let.

 

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru