Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy jako jediný železniční dopravce nabízí cesty na Ukrajinu s přímým odbavením

Pouze pokladní přepážky Českých drah nabízejí nákup přímých jízdenek na Ukrajinu. Společnost umožňuje přepravu od Lvova po Kyjev nebo Oděsu. V aplikaci nebo na e-shopu lze pak zakoupit Včasnou jízdenku Evropa, která platí pro cesty do Mukačeva.

18:42 / 26. června 2023
České dráhy jako jediný železniční dopravce nabízí cesty na Ukrajinu s přímým odbaveními

Foto: Zmapované trasy vlaků jezdících na Ukrajinu. Zdroj: ČD

Každý měsíc využije spojení Českých drah a jejich partnerů pro cesty na Ukrajinu a opačným směrem několik tisíc cestujících. Z desítek různých míst v České republice se tak mohou lidé přepravit do desítek míst na Ukrajině. Ti mohou využít i Včasné jízdenky Evropa, která aktuálně platí pouze do Mukačeva.

„České dráhy jsou jediný dopravce v Česku, který prodává přímé mezinárodní železniční jízdenky mezi Českem a Ukrajinou. Jen letos se s námi vydalo na cestu už několik desítek tisíc lidí, kteří jeli na východ nebo opačným směrem. S námi mohou využít jeden ze tří hraničních přechodů a podle začátku a cíle cesty v Česku a na Ukrajině mohou cestovat přes polský Przemyśl, slovenskou Čiernou nad Tisou nebo maďarské Záhony. Nabízíme také odbavení na přímý lůžkový vůz ukrajinských železnic z Vídně a Budapešti přímo do Kyjeva a nyní je před podpisem dohoda s našimi partnery v Polsku a na Ukrajině o dalším zatraktivnění vlakové dopravy mezi Českem a Ukrajinou na trase Praha – Przemyśl – Lvov – Kyjev,“ sdělil Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. 

Možné trasy na Ukrajinu

České dráhy nabízejí hned několik tras pro cesty na Ukrajinu. Nejčastěji se cestuje přes polský Przemyśl. V tomto směru nabízejí České dráhy přímé vlaky Cracovia Praha (10:15) – Pardubice – Olomouc – Ostrava – Przemyśl (20:29), Porta Moravica Graz – Břeclav (9:10) – Přerov – Ostrava – Przemyśl (17:10) a Báthory / Cracovia Budapest – Břeclav (12:10) – Přerov – Ostrava – Przemyśl (20:29).

Využít lze i několik dalších spojů denně např. s přestupem v Krakově. Druhou možností je cestovat přes Slovensko a přechod Čierna nad Tisou – Čop v trase Praha – Košice – Čop – Mukačevo s přestupem v Košicích na rychlíky Košice – Mukačevo. Třetí možnost cestování pak nabízí trasa přes Maďarsko s přestupem v Budapešti a s využitím hraničního přechodu Záhony – Čop. V úseku Budapešť / Debrecen – Mukačevo jezdí přímé vlakové spoje. V této trase jezdí také přímý lůžkový vůz Vídeň – Budapešť – Lvov – Kyjev.

Zakoupení jízdenek

České dráhy umožňují zakoupení jízdenek na Ukrajinu až s dvouměsíčním předstihem. Spoje, u kterých není nutná rezervace, poskytují použití zakoupené jízdenky pro cestu kdykoliv po dobu platnosti jízdního dokladu. U ukrajinských vlaků je však situace taková, že vlaky, pro které je nutné zakoupit podle typu spoje místenku nebo lůžkový či lehátkový příplatek, zkrátily dobu předprodeje jízdenek na max. 20 dní. Rezervace je možné provádět u pokladních přepážek Českých drah, pro cesty do Mukačeva i on-line formou. Cestující, kteří hodlají využít vlaky uvnitř Ukrajiny, pro něž nejsou dostupné jízdní řády, si musí rezervovat jízdenku na webu nebo v kontaktních místech Ukrajinských železnic, např. zde: Ukrzaliznycja.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru