Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy jsou připravené na cyklistickou sezónu

České dráhy umožňují přepravu jízdních kol téměř ve všech svých pravidelných spojích. Do turisticky oblíbených míst jsou pak vypravovány speciální turistické a cyklistické vlaky. Spolu s tím mohou cyklisté využít služby desítek půjčoven sítě ČD Bike.

7:57 / 8. dubna 2024
České dráhy jsou připravené na cyklistickou sezónui

Foto: I v letošním roce provozují České dráhy půjčovny ČD Bike. Zdroj: Archiv ČD

České dráhy vypravují v letošním roce skoro 9 tisíc pravidelných spojů a téměř všechny jsou uzpůsobeny na přepravu jízdních kol. Kromě toho si zájemci mohou zapůjčit jízdní kola, koloběžky, ale i elektrokola v desítkách půjčoven sítě ČD Bike.

„Přeprava jízdních kol patří mezi naše nejrozšířenější služby. Kola přepravujeme v malých motorácích na lokálkách, v kapacitních příměstských jednotkách a také ve vnitrostátních rychlících a v mezinárodních expresech včetně Pendolin a railjetů. Cyklisty svezeme jak při jednodenním výletu, tak při dovolenkovém putování podél dálkových cyklotras nebo v cyklistických rájích u nás i v zahraničí,“ popsal Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

Výletníci nejčastěji přepravují jízdní kola formou spoluzavazadla, které nakládá a vykládá přímo sám cestující. V takovém případě je přeprava zajištěna v označených prostorech upravených pro umístění kol a větších koloběžek. Vlakové spoje s kapacitou převozu dvou až tří kol nejsou nijak speciálně označené. Vlaky disponující více místy jsou označené piktogramem s kolem podle toho, zda je ve vlaku přeprava bez rezervace (kolo), s možnou rezervací (kolo v kroužku) anebo s povinnou rezervací  (orámované kolo).

Více než 500 spojů umožňuje přepravu jízdních kol v úschovně ve zvláštním voze. Taková kola jsou umístěna do speciálního uzavřeného oddílu a při jejich nakládce a vykládce asistuje vlakový doprovod. Vlaky poskytující tuto službu jsou označeny symbolem kufru, kufru v kroužku nebo orámovaného kufru.

Cena přepravy jízdního kola či koloběžky je účtována dle vzdálenosti. Do 150 km se platí 40 Kč a od 151 km je to 60 Kč. Využít lze také některé další nabídky dle tarifních možností.

S kolem i do zahraničí

České dráhy umožňují odbavení cyklistů s kolem do různých míst v Německu, Rakousku, Maďarsku, Nizozemsku, Dánsku, Lucembursku, Švýcarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Slovinsku a v Belgii.

„Ve spolupráci se zahraničními partnery dopravíme cyklisty přímými vlaky také k Dunajské cyklostezce na území Německa, Rakouska, Slovenska i Maďarska anebo na konec Labské cyklostezky do Hamburku. V Čechách vypravujeme řadu speciálních cykloturistických víkendových vlaků s charakteristickými jmény, jako jsou Cyklohráček, Cyklo Brdy, Cyklo Ohře nebo vlak Český ráj,“ informoval Jiří Ješeta.

Přeprava jízdních kol do zahraničí je zpoplatněna částkou 10 eur, na Slovensko je částka stanovena na 3 eura. U mezistátních dálkových spojů by cyklisté s kolem měli počítat s rezervací místa pro přepravu svého kola.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: TZ ČD) 

zpět na články

inzerce

nahoru