Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy poctily během Dne železnice parní lokomotivy

České dráhy představily během Dne železnice patnáctiminutový film, který absolutně převyšuje dosud natočené dokumenty o parních lokomotivách. Za tímto krásným filmem stojí Václav Rubeš, který s nápadem přišel loni v říjnu. 

11:56 / 22. září 2021
České dráhy poctily během Dne železnice parní lokomotivy

Na rozdíl od jiných dokumentů neukazuje jen samotnou techniku, ale i lidi, kteří se kolem parních lokomotiv ještě pohybují. Okouzlení, obdiv, fascinace. Tato tři slova vystihují vztah lidí mnoha generací k vynálezu, který změnil svět. O parní lokomotivě byla napsána řada knih, natočeno nespočet filmů, stala se námětem pro hudební díla. 

Antonín Dvořák by zajisté vyměnil všechny své symfonie za to, kdyby uměl sestrojit tak úchvatný kolos, jakým bezesporu parní lokomotiva je. Jiřímu Menzelovi přivezla parní lokomotiva Oskara za Ostře sledované vlaky. Co je tak podmanivého na tunách oceli zahalených do kouře, popela a oleje? Přesně o tom byl natočen film Českých drah o parních lokomotivách. 

>>PARNÍ FASCINACE - VIDEO<<

Autor: Filip Červinka

 

 

 

 

České dráhy poctily během Dne železnice parní lokomotivy . České dráhy poctily během Dne železnice parní lokomotivy . České dráhy poctily během Dne železnice parní lokomotivy . České dráhy poctily během Dne železnice parní lokomotivy .
zpět na články

inzerce

nahoru