Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy představily novou značku ČD Night pro noční vlaky

Národní železniční dopravce České dráhy dnes představil novou značku ČD Night, která bude sloužit pro noční spoje. V tomto směru ČD investují do nových moderních lůžkových a lehátkových vozů 246 milionů korun. To dnes vše prozradil generální ředitel ČD Michal Krapinec na tiskové konferenci na pražském Hlavním nádraží.

15:29 / 24. října 2022
České dráhy představily novou značku ČD Night pro noční vlakyi

Foto: Tisková konference Českých drah ke značnce ČD Night. Zdroj: ČD.

S novým jízdním řádem, podle kterého se začne jezdit od prosince, se nově zavede noční linka mezi Prahou a Curychem. Vlaky na této trase budou jezdit přes Německo. K této příležitosti České dráhy také představily svou novou značku pro noční vlaky, jež byla nazvána ČD Night. Národní dopravce do lůžkových a lehátkových vozů investuje až 246 milionů korun, přičemž bude zajišťovat celkem pět nočních linek. Avšak další budou zajišťovat zahraniční partneři Českých drah.

Značka ČD Night by cestujícím nočními vlaky měla přinést naprostou informovanost a služby, které jsou spojené s nočními linkami. „Dálkové spoje jsou ekologickou alternativou k letecké dopravě. Dáváme noční dopravě impuls i v podobě modernizace lůžkových a lehátkových vozů,“ pronesl k nové značce Michal Krapinec a pokračoval: „I my chceme dát noční dopravě další impuls. Proto jsme připravili novou značku pro služby spojené s nočním cestováním. Na základě ankety mezi cestujícími a zaměstnanci jsme vytvořili novou značku ČD Night, pod kterou najdou naši zákazníci všechny informace, které jsou s cestováním přes noc spojené

 „V našem případě přitom nejde jen o novou image, logo a pár barevných obrázků, ale také o hmatatelné, konkrétní změny. Do modernizace devíti lůžkových vozů WLABmee a stejného počtu lehátkových vozů Bcmz nyní investujeme 246 milionů korun. A i když se nedaří všechno podle plánu, můžeme dnes představit konkrétní změny. Lůžkové vozy mají například vyměněné součásti lůžek, dosazeno nové LED osvětlení, renovací prošlo obložení stěn, sociální zařízení, sprchy, dosazeny byly zásuvky pro cestovní elektroniku nebo Wi-Fi síť,“ doplnil Michal Krapinec.

Účastníci konference, generální ředitel ČD a člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD Jiří Ješeta, hovořili i o modernizaci devíti lůžkových a lehátkových vozů. Ty se modernizují v dílnách Škoda Pars v Šumperku. U těchto vozů je modernizace složitější, a to hlavně u lůžkových vozů. Ty poskytují oproti lehátkovým vozům větší pohodlí, a proto je složitější takové vozy modernizovat. Jsou u nich složitější výměny součástí u lůžek, zavedení nového osvětlení, obložení stěn či výměna sociálních zařízení, sprch a zásuvek. U vozů pro noční dopravu se budou měnit i systémy klimatizace, řídící jednotky dveří či centrální zdroje energie. U 18 vozů by modernizace měla být dokončena během zimního období.

ČD aktuálně každý den vypravují noční vlaky s lůžky a lehátky z Prahy do Varšavy. Z Prahy přes Žilinu či Bratislavu do Budapešti. Zapomenout se nesmí na noční vlaky, který jezdí z Prahy do Českých Budějovic, následně do Innsbrucku a Curychu. V prosinci ČD zavedou novou noční linku, která bude jezdit no do Curychu přes německé Drážďany, Frankfurt a Basilej. Podle odhadů by dopravce v lůžkových a lehátkových vozech mohl přepravit kolem 100 000 cestujících. V současnosti ČD disponují pro noční spoje celkem 30 vozy. Z toho je 21 vozů lůžkových a zbylých devět lehátkových. Avšak k rozšíření vedení ČD zatím nevzhlíží a není na pořadu dne. Dopravce chce primárně investovat do vozového parku pro klasické denní spoje, které mají prioritu. Národní dopravce bude noční spoje maximálně sledovat a podle toho se vyvinou další kroky.

„Se zahraničními partnery rozvíjíme také nové linky noční dopravy. Ke spojům z Prahy do Budapešti, do Košic a Humenného, do Krakova a Varšavy nebo do Curychu přes Rakousko přidáváme od nového jízdního řádu noční spojení, které zajistí přímou dopravu přes noc z Čech a ze sousedního Saska na jihozápad Německa do oblasti Bádenska a do švýcarské Basileje a Curychu. Díky tomu se zlepšuje také dostupnost francouzského Alsaska a s přestupy na další spoje lze dojet vlakem pohodlně do jakékoliv oblasti Švýcarska,“ představil nový spoj Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah a doplnil: „Canopus nabídne komfort cestování na úrovni mezinárodní sítě EuroNight. Cestující mají na výběr mezi standardním lůžkovým oddílem s umyvadlem a společnou sprchou obsazeným jednou až třemi osobami nebo komfortním oddílem Deluxe se samostatnou hygienickou kabinou jako v hotelu. Dále zde bude turistická lehátková třída, kde je v kupé místo pro až 6 cestujících a nabídneme také vůz s místy k sezení a přepravou jízdních kol. Součástí servisu bude také nabídka drobného občerstvení.“

Dráhy tak budou v příštím roce vypravovat pět pravidelných nočních linek. Další budou ve spolupráci s ČD vypravovat jejich zahraniční partneři. Konkrétně půjde o celoroční linky Štýrský Hradec-Vídeň-Břeclav-Bohumín-Vratislav-Berlín, dále Štýrský Hradec-Vídeň-Břeclav-Bohumín-Varšava, linku Budapešť-Bratislava-Břeclav-Bohumín-Varšava, Budapešť-Bratislava-Břeclav-Bohumín-Berlín a Praha-Brno-Košice. V letní sezoně pak budou na českých kolejích jezdit také noční spoje z Bohumína do polského Helu, dále do letoviska Leba a do Kolobřehu.

„Naši stevardi se starají o cestující v nočních vlacích od jejich nástupu až do cílové stanice. Pomohou jim s ubytováním a nabízejí drobné občerstvení. Ráno zajistí včasné vzbuzení a servírují snídani, která je v lůžkových vozech v ceně služeb a v lehátkových si ji mohou cestující dokoupit,“ vysvětlil Bohumír Bárta, generální ředitel společnosti JLV, a dodal k cestování vlakem a značce ČD Night: „V lůžkových vozech máme pro zákazníky balíčky s ručníkem, mýdlem, hotelovými pantofli, kartáčkem na zuby a zubní pastou. Lehátkové vozy jsou vybaveny prostěradly, polštáři, dekami a čistým povlečením. Na objednávku předem přímo u naší společnosti můžeme zajistit i další servis, například připravit pro cestující lehkou večeři.“ Společnost JLV zajišťuje v nočních spojích a na palubě vlaků Českých drah tohoto typu servis.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČD a ČTK)

České dráhy představily novou značku ČD Night pro noční vlaky Foto: Interiér pro cestující v nočních vlacích. Zdroj: ČD..
zpět na články

inzerce

nahoru