Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy přidávají bezbariérové vlaky

Za minulý rok evidují České dráhy téměř 7 300 asistencí při přepravě osob se zdravotním postižením. Další tisíce lidí pak využily bezbariérové spoje a nádraží bez asistence dopravce. V letošním roce nabízí společnost přes 6 200 bezbariérových vlaků.

9:09 / 25. února 2023
České dráhy přidávají bezbariérové vlakyi

Foto: České dráhy nabízejí v letošním roce doposud největší počet bezbariérových vlaků. Zdroj: pixabay.com

Loňský rok uskutečnila společnost České dráhy 7 296 registrovaných přeprav lidí se zdravotním postižením, a to nejen v rámci České republiky. „Zájem o cestování vlakem po pandemii COVID-19 registrujeme u všech skupin zákazníků včetně osob se zdravotním handicapem. V roce 2022 jsme jich přepravili o 43 % více ve srovnání s rokem 2021. Vedle cestování po České republice zajišťujeme přepravu osob se zdravotním postižením také do zahraničí. Loni jich bylo zhruba 700. Cestující s handicapem jsme dopravili do Berlína, Bratislavy a Vídně, ale také třeba na vídeňské letiště Schwechat, do Gdaňsku nebo do Klagenfurtu,“ uvedl Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.  

V letošním roce přidaly České dráhy do svého jízdního řádu na 800 nových bezbariérových spojů. Počet bezbariérových vlaků byl rozšířen na 6 201. Moderní nízkopodlažní soupravy RegioPanter začaly jezdit např. v Jihočeském a Plzeňském kraji. Vozidla jsou uzpůsobena nejen pro cestování osob na vozíku, ale i těch se zrakovým postižením. Takové vlaky jsou totiž vybaveny haptickými prvky či nápisy v Braillově písmu. Do roku 2025 plánují České dráhy rozšířit nabídku bezbariérového cestování o další stovky spojů.

„V letošním roce předpokládáme nasazení dalších přibližně 80 nových nízkopodlažních regionálních vlaků. Na tratě vyjedou nové elektrické jednotky RegioPanter, motorové vlaky od výrobce PESA a také další jednotky Moravia, které provozujeme pro Jihomoravský kraj. Během roku tak zavedeme plošně bezbariérové cestování na tratích na Vysočině a v Jihomoravském a Olomouckém kraji. Více bezbariérových souprav bude k dispozici také v Moravskoslezském kraji a nově zavedené bezbariérové spoje zamíří také do Zlínského kraje. Koncem roku by měly začít také dodávky nových motorových jednotek PESA, které rozšíří nabídku bezbariérového cestování na vedlejších tratích,“ informoval Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: České dráhy)

zpět na články

inzerce

nahoru