Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy rozšiřují vozový park o lokomotivy Siemens Vectron

Společnost České dráhy se rozhodla koupit deset lokomotiv Siemens Vectron, které měla doposud pronajaté. Lokomotivy budou České dráhy postupně přebírat v letošním roce.

14:04 / 10. května 2024
České dráhy rozšiřují vozový park o lokomotivy Siemens Vectroni

Foto: České dráhy kupují deset lokomotiv Siemens Vectron. Zdroj: Archiv ČD

České dráhy kupují od leasingové společnosti RSL lokomotivy Siemens Vectron. Ty budou v provozu na všech obvyklých výkonech společně s ostatními lokomotivami Siemens Vectron, jež má národní dopravce pronajaté od firem ELL a RSL.

„Letošní rok je v historii Českých drah rekordní v objemu financí investovaných do nových vozidel a také v počtu vozidel, která uvedeme do provozu. Flotilu moderních vozidel rozšiřují také lokomotivy Siemens Vectron. Na konci roku jich budeme provozovat celkem 61. Většina je v nájmu od leasingových firem, ale letos poprvé uplatňujeme možnost pronajaté lokomotivy od leasingové firmy RSL odkoupit. Do našeho majetku tak přebíráme 10 lokomotiv této řady,“ informoval Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Ve vlastnictví měly do této doby České dráhy jen jednu lokomotivu Siemens Vectron. Ta je upravena i pro zkušební jízdy na železničním okruhu u Velimi rychlostí více než 200 km/h.

„Díky Vectronům budeme včas připraveni na zavedení provozu pod dohledem ETCS na vybraných koridorových tratích a na zavedení rychlosti 200 km/h na české železnici. Zároveň podstatně omladíme náš lokomotivní park a můžeme vyřadit lokomotivy řad 150.2 a 151 vyrobené v roce 1978. Nové lokomotivy zásadním způsobem zlepší pracovní podmínky pro naše strojvedoucí, díky moderní konstrukci a vybavení přispějí k vyšší bezpečnosti železničního provozu i k jeho větší spolehlivosti. K vyšší přesnosti vlaků a zkracování cestovních časů přispěje i velký výkon lokomotiv, který znamená vysokou dynamiku při rozjezdech,“ sdělil Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

České dráhy převzaly první lokomotivu Siemens Vectron 193.566-7 dne 3. května 2024. Přebírání dalších bude pokračovat v příštích měsících. Dalších pět desítek lokomotiv Siemens Vectron zakoupil dopravce přímo u výrobce. Tato vozidla budou dodána do konce příštího roku.

Lokomotivy Vectron

Jedná se o nejmodernější elektrické lokomotivy společnosti Siemens Mobility. Výkon těchto vozidel je 6 400 kW a jsou vybaveny pro provoz na napájecí soustavy 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC a 15 kV 16,7 Hz AC. Také mají nainstalovanou technologii GSM-R a evropský vlakový zabezpečovač ETCS.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru