Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy se daly do odstraňování graffiti z vlakových souprav

České dráhy začaly s čištěním odstavených vlakových souprav. Dále se chtějí zaměřit na jejich aktivnější hlídání. K tomuto účelu mají nově k dispozici i hlídky se psy.

10:31 / 5. května 2023
České dráhy se daly do odstraňování graffiti z vlakových soupravi

Foto: Čištění jednotek CityElefant. Zdroj: Archiv ČD

České dráhy chtějí přispět k lepší kultuře cestování ve vlacích, a tak se pro začátek zaměřily na intenzivnější čištění a aktivnější hlídání odstavených souprav.

Zatím bylo vyčištěno celkem sedm jednotek CityElefant. První čištění probíhalo během uplynulého víkendu. Podobně by měli provozní zaměstnanci čistit vlakové soupravy i v průběhu nadcházejících víkendů. České dráhy připravují společně s objednavateli dopravy i další kroky, jako je obnovení a rozšíření antigraffiti nátěrů nebo polepů. Příměstské vlaky by pak měly být dovybaveny vnitřním a vnějším kamerovým systémem, který by měl fungovat jako prevence či případná dokumentace.

 „Graffiti je velký problém zejména ve velkých aglomeracích, jako je Praha a střední Čechy nebo Brno a okolí, proto jsme se společně s objednavateli dopravy rozhodli intenzivně pracovat na jeho odstraňování. Připravujeme také další opatření, jak znečišťování našich vlaků zabránit. Jeden z prvních kroků je rozšířené čištění jednotek CityElefant. Dalším důležitým krokem je aktivnější střežení míst, kde k útokům nejčastěji dochází. K dispozici máme nově i hlídky se psy,“ informoval Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Za loňský rok eviduje společnost více než čtyři stovky případů graffiti. Náklady na jeho odstraňování vyšly České dráhy na více než 5 milionů Kč. Skutečná škoda je však zhruba dvojnásobná.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ ČD)

České dráhy se daly do odstraňování graffiti z vlakových souprav Foto: První čištění proběhlo během uplynulého víkendu. Zdroj: Archiv ČD. České dráhy se daly do odstraňování graffiti z vlakových souprav Foto: ČD plánují do budoucna i další čištění vlakových souprav. Zdroj: Archiv ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru