Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy si přichystaly další novinky v on-line odbavování

České dráhy v poslední době pracují na novinkách, které mohou cestujícím více usnadnit jízdu vlakem. On-line odbavení pasažéři jsou totiž např. nově informováni o změnách na cestě. Cestující bez místenek zase v dálkových spojích snadněji poznají volná místa k sezení.

8:03 / 6. června 2023
České dráhy si přichystaly další novinky v on-line odbavováníi

Foto: České dráhy stále pracují na novinkách v on-line odbavování cestujících. Zdroj: Archiv ČD

Informace o změnách na cestě

Národní dopravce zlepšuje odbavování cestujících on-line formou. Ti jsou nově automaticky informováni o změnách jízdního řádu oproti zakoupené jízdence. Oznámení probíhá e-mailem, SMS nebo notifikací v aplikaci Můj vlak, a to v předem stanovených termínech – měsíc, týden, den před cestou a v samotný den cesty.

Přesazení na jiné místo v případě změny řazení vlaků

Pro on-line odbavené cestující byla spuštěna i novinka v případě změn řazení vlaků. Pokud se v daném spoji změní řazení a dotkne se to pasažéra s předem zakoupenou jízdenkou, tak systém ho automaticky přesadí na jiné místo v témže spoji. V takové situaci je cestující se změnou místa samozřejmě vyrozuměn. Kompletní informace o přesazování cestujících má ale k dispozici i průvodčí.

Přehlednější volná místa k sezení

Další novinku si České dráhy přichystali pro lidi, kteří využívají dálkové vlaky bez předem zakoupené místenky. Pro tyto cestující jsou přichystány upravené grafické plány pro výběr místa ve vlaku, jež jim mají usnadnit nalezení volných míst k sezení. Tuto inovaci určitě ocení zejména lidé dobíhající k vlaku na poslední chvíli. Ti tak na první pohled poznají, na která místa nejsou prodané rezervace a jsou určena pro cestující bez místenek. Přehled volných míst je k dispozici i cestujícím přistupujícím do vlaků, jež jsou už na cestě.

Doteď byla místa, u kterých skončila možnost rezervace zpravidla dvě hodiny před odjezdem spoje, označena jako obsazená. Část z nich však byla vždy volná, jen došlo k omezení možnosti zakoupit si pro tato místa rezervaci.

K zavedení přehledných grafických plánů přistoupily České dráhy z toho důvodu, aby docházelo k plynulejšímu a komfortnějšímu nástupu do vlaku a obsazení míst.

Možnost pořízení tzv. expresních rezervací zůstává i nadále.

Další výhody on-line odbavování

Tato forma odbavování poskytuje cestujícím také další benefity. České dráhy např. nabízejí při nákupu jízdenky v e-shopu nebo aplikaci u většiny dálkových vnitrostátních spojů místenku zdarma. V rámci mezinárodních spojů nabízí společnost tuto službu při nákupu jízdenky nejméně 14 dní před cestou.

Zavádění novinek v oblasti on-line odbavování provádí národní dopravce zejména ve spolupráci s technologickou firmou Chaps, jež je součástí Skupiny České dráhy.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: České dráhy)

zpět na články

inzerce

nahoru