Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy v loňském roce snížily ztrátu na 1,6 miliardy korun

Skupina České dráhy v loňském roce hospodařila se ztrátou 1,6 miliardy korun. Meziročně je to i přes pandemii a s ní spojená omezení zlepšení o 2,5 miliardy korun. Osobní doprava snížila ztrátu na 1,87 miliardy korun, ostatní dceřiné společnosti naopak zaznamenaly zisk. ČTK to řekl nový šéf Českých drah Michal Krapinec.

14:40 / 29. dubna 2022
České dráhy v loňském roce snížily ztrátu na 1,6 miliardy korun

České dráhy loni ve svých vlacích přepravily 120,7 milionu cestujících. Meziročně je to o tři procenta více, proti období před krizí je to však stále téměř o třetinu méně.

Jedinou společností, která vloni zůstala ve ztrátě, byly mateřské České dráhy. Osobní dopravce loňský rok zakončil se ztrátou 1,87 miliardy korun. Meziročně jde o snížení ztráty ze čtyř miliard korun. "Rok 2021 byl kvůli protikoronavirovým opatřením pro České dráhy mimořádně náročný. Během jarního uzavření okresů s námi jezdila v průměru jen desetina obvyklého počtu cestujících a ani ve zbytku roku jsme se nedostali na čísla běžná před pandemií," řekl Krapinec.

Podle něj ke snížení ztráty z předloňska pomohly zejména zvýšení efektivity některých činností a rovněž snížení mzdových nákladů, když společnost opustilo přes 700 zaměstnanců. K celkové ztrátě mateřské firmy naopak přispěla také tvorba rezerv na soudní spory, které společnost průběžně vede, a opravná doložka na majetek. "Bez toho bychom dosáhli černých čísel," podotkl nový šéf ČD, podle něhož společnost v těžkých podmínkách obstála.

Ostatní dceřiné společnosti Českých drah naopak dosáhly v loňském roce zisku. Nákladní dopravce ČD Cargo vykázal s meziročním zlepším o více než půl miliardy zisk po zdanění 289 milionů korun. Návrat do černých čísel po předloňské ztrátě umožnily podle šéfa ČD Cargo Tomáše Tótha zejména nárůst přeprav a také provedená stabilizační opatření. "Meziroční navýšení objemu tržeb zaznamenaly takřka všechny námi přepravované komodity vyjma automotive a kombinované dopravy, kde růst brzdila řada externích vlivů," uvedl Tóth. Podle něj byl loňský rok pro nákladního dopravce úspěšný i v zahraničí.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo. Do skupiny patří i Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Skupina zaměstnává kolem 23.000 lidí.

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru