Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy vyšlou na středočeskou železnici dvacet va nových RegioPanterů

Na konci roku 2024 se cestující svezou na středočeské železnici ve 22 nových třívozových jednotkách RegioPanter (EMU 240). ČD těchto 22 nových strojů získají díky dodatkům ke smlouvám mezi ČD, Středočeským krajem a hl. m. Prahou. Nové vlaky vyjedou na tratě Praha – Kralupy nad Vltavou – Ústí nad Labem a na trať Praha – Kolín – Čáslav.

11:15 / 2. března 2023
České dráhy vyšlou na středočeskou železnici dvacet va nových RegioPanterůi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ŠKODA Group/ČD.

Nové RegioPantery pomohou zvýšit přepravní kapacitu spojů

Elektrické jednotky RegioPanter jsou moderní jednopodlažní třívozové elektrické vlaky pro regionální dopravu s kapacitou téměř 240 sedících cestujících. Vlaky budou mít maximální rychlost 160 km/h a budou vybaveny nejmodernějším evropským zabezpečovacím zařízením ETCS. Jednotky budou už z výroby dvousystémové, to znamená, že je bude možné provozovat na stejnosměrné i střídavé napájecí soustavě. Cestujícím nabídnou světlý a prostorný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými sedačkami, Wi-Fi připojením k internetu či elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky. Sociální zařízení bude s uzavřeným systémem, takže bude moci být použito i ve stanici. Jednotky umožní bezbariérový přístup osobám na vozíku a budou vybavené i sklopným pultem pro přebalování kojenců.

"Nové RegioPantery pomohou zvýšit přepravní kapacitu spojů na lince S4 z Prahy do Kralup nad Vltavou, kde v současnosti jezdí jednotky CityElefant. V případě linky R41, která aktuálně zesiluje kapacitu z Prahy do Kolína a počítá se s jejím prodloužením až do Čáslavi, pak nahradí klasické soupravy s lokomotivou a staršími osobními vozy. Nasazením nových RegioPanterů se uvolní část jednotek CityElefant, což umožní posílit spoje na dalších tratích v Praze a Středočeském kraji," prozradil za České dráhy Lukáš Kubát.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru