Otevřít menu
Doprava dnes
-

Českobudějovickému dopravnímu podniku chybí řidiči. Od 1. července omezí provoz elektrobusů

Se začátkem prázdnin omezí budějovický dopravní podnik provoz elektrobusů na linkách 21, 22 a 23. Prodlouží také intervaly jízd. Dnes o tom informoval ředitel podniku Slavoj Dolejš.

14:39 / 27. června 2022
Českobudějovickému dopravnímu podniku chybí řidiči. Od 1. července omezí provoz elektrobusůi

Foto: www.sdp-cr.cz

Dopravní podnik města České Budějovice, a.s už od 23. května z důvodu chybějících řidičů a rychle rostoucích nákladů dočasně omezil provoz na linkách 1, 3 a 9.

„Jsme v největší krizi, jakou si lidé ve firmě pamatují. Rozhodl jsem, že uděláme opatření na straně elektrobusových linek. Nemají prázdninový jízdní řád, tak ho zavedeme. Intervaly posuneme z deseti na 15 a z 20 na 30 minut," oznámil ředitel a dodal: „Myslíme, že v první polovině července budou Budějovice prázdné. Dost často nás někteří kritizovali, že elektrobusy jezdí příliš často a prázdné."

Dopravní podnik zahájil jednání s odboráři o nové kolektivní smlouvě pro příští rok. Firma přijala žádané zvýšení příplatků, avšak odmítá požadavek odborů o zveřejnění odměn členů vedení. Absurdní je podle ředitele také požadavek, aby základní mzda bez příplatků činila 40.000 korun.

Podnik má přibližně 200 kmenových řidičů, 14 nyní schází. Hodně z nich je nemocných. Od června (do konce roku) vyplácí společnost řidičům MHD měsíční mimořádnou odměnu ve výši 3 000 korun. Kvůli tomu, že odměny nemají všichni zaměstnanci, vyhlásila jedna z odborových organizací v podniku stávkovou pohotovost.

Odboráři požadují průměrnou hrubou mzdu na pozicích řidič, servis a THP od příštího roku nejméně 40.000 Kč. Vzrostla by tak o 20 %. Minulý týden to řekl Radek Čejka, předseda podnikové organizace odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství. Zvyšovat průměrnou mzdu se tam dle vedení podniku daří. Aktuálně dosahuje 35.000 Kč. Krajský průměr v prvním čtvrtletí letošního roku činil podle statistiků 34.013 Kč. Podnik zaměstnává zhruba 440 pracovníků.

„Mzda se musí zvýšit, ale těch 40.000 by měla být průměrná mzda. Tam jsme schopni se dostat. Jenže oni (odboráři) chtějí o 100 % zvednout základ, řidiči by pak brali s příplatky sedmdesát, osmdesát tisíc korun," vysvětlil ředitel a doplnil, že již letos vzroste mzda včetně příplatků o 20 %.

Ve srovnání s jarem roku 2019, tedy před pandemií, chybí v budějovické MHD 23 % cestujících. Počet spojů za stejné období klesl o 2 %. Meziročně klesly tržby podniku v prvním roce pandemie o čtvrtinu. Náklady ale rostou. Za naftu stouply o 10 milionů. Cena za elektřinu bude proti letošku trojnásobná, tj. o 30 až 40 milionů vyšší. Jedním z možných z řešení by mohlo být zdražení jízdného od ledna příštího roku.

V loňském roce svezl budějovický dopravní podnik 57,6 milionu cestujících, což je v porovnání s posledním předpandemickým rokem 2019 takřka o deset milionů méně; meziročně skoro o šest milionů méně. Tržby z jízdného ve výši 86,4 milionu Kč znamenaly meziroční pokles asi o 3 %. V roce 2019 to bylo více než 117 milionů Kč.

Podnik dopravně obsluhuje město České Budějovice a 15 obcí. Vozový park tvoří 103 autobusy a 56 trolejbusů na 24 linkách. Vozidla MHD ročně najedou v Českých Budějovicích cca šest milionů kilometrů a přepraví asi 62 milionů cestujících. Dopravní podnik zajišťuje dopravu na téměř čtyřech stovkách zastávek.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru